Здравният министър ще настоява мерките да не се разхлабват след 21.12.

Здравният министър ще настоява мерките да не се разхлабват след 21.12. Снимка: бнт

От думите му става ясно, че училищата и детските градини ще може да бъдат отворени отново след Нова година

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще настоява мерките да не се разхлабват и след 21 декември, съобщава БТА. Министърът е изразил личната си позиция пред журналисти по време на проверка на наличните количества антигенни тестове и предпазни средства за медицински персонал в централната складова база на БЧК. 

Ангелов е бил категоричен, че е рано да се говори за разхлабване на мерките, а нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворени. От думите му става ясно, че училищата и детските градини ще може да бъдат отворени отново след Нова година. Предстои да бъде взето решение и за ресторантите и големите търговски обекти. 

Здравният министър обаче изтъкна, че ще настоява мерките да останат такива, каквито са в момента. „За мен всеки един човешки живот е важен", каза той. „Аз настоявам всичко да бъде максимално сигурно за българските граждани, защото ако продължаваме всеки ден да плащаме цената от 150 загубили живота си българи, това не е добре“, изтъкна министърът. 

Заболеваемостта падна под 600 на 100 000, което ни дава глътка надежда, поясни Ангелов. 

Все още няма яснота какъв процент от лекарите в страната са пожелали да се ваксинират срещу COVID-19. Здравният министър очаква по-късно днес да се запознае с тези данни, като уточни, че в различните области данните варират от 20 до 48% по места. На въпрос, дали самият той ще се ваксинира, министърът отговори така: „Аз искам да съм първи, това е отговорност на всеки един лекар по света."  

„Светът е оцелял именно защото се е ваксинирал. Аз не попадам в обхвата на първата фаза, не съм лекар на първа линия, но с този акт искам да покажа на всички български граждани, че ваксината е изключително надеждна, тя е ефективна и безопасна. Аз вярвам на европейския регулатор и на заключенията, които той дава", коментира министърът.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: