Нови мерки срещу Covid-19 обяви министърът на здравеопазването

Нови мерки срещу Covid-19 обяви министърът на здравеопазването Снимка: БГНЕС

Очаква се новите мерки да влязат в сила от четвъртък

На територията на София няма недостиг на легла, продължават да ги разкриват и до края на седмицата ще бъдат разкрити  още легла. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов след проверката си в Инфекциозна болница.  

Всички училища в страната при заболеваемост с коронавирус над 20% ще преминават в електронна среда независимо от степента на образование, съобщи още той. Обучението във висшите училища остава онлайн и след 12 ноември, с изключение на медицинските специалности, когато студентите имат практически занятия. Обсъжда се присъствено обучение и за други специалности, когато има практически занимания. 

Все още се обсъжда дали т.нар. зелени коридори за възрастните хора да бъдат между 8 и 10, или между 14 и 16 часа. Това ще бъде решено най-късно утре, 11 ноември, след провеждането на експертен съвет. Обсъжда се „зелените коридори“ да важат и за хронично болни хора. Все още се обсъжда дали часовият диапазон да бъде от 8.00 до 10.00, или от 10.00 до 12.00 часа, каза министър Костадин Ангелов: "Очакваме експертите да вземат решението си днес или най-късно през утрешния ден, за да може в четвъртък заповедта да бъде факт. Към тези коридори да се присъединят и пациентите, които са с хронични заболявания. Много трудно бихме могли да докажем, че един пациент е с хронично заболяване, тъй като, знаете, това е лична информация. Надяваме се да нямаме злоупотреби на български граждани да се възползват от тази възможност". 

Нощните заведения остават затворени и след 12 ноември - до края на месеца. Обсъжда се и вечерен час за всички останали заведения, но все още не е уточнено до колко часа да работят - до 23 или до 23:30 часа.  

Все още не е взето окончателно решение дали гимназистите да продължат електронно обучението и след 12 ноември. Обсъжда се също непълнолетните да могат да влизат в моловете само с възрастен придружител и това да важи за цяла България. 

„Когато получихме първите сигнали за недостиг на нискомолекулярни хепарини миналата седмица, направих проверка. Не мога да твърдя със сигурност, но вероятно се извършва реекспорт на тези лекарства извън страната. Това е нещо, което спираме. Тези медикамнети минават на разрешителен режим. Става въпрос за антимикробни средства, кортикостероиди и нискомолекулярни хепарини. На национално ниво има такива медикамнти в аптечните складове в достатъчни количества. Става въпрос основно за логистика и презапасяване от страна на хората”, заяви здравният министър пред NOVA и призова гражданите да не купуват медикаменти за коронавирус, ако не са им необходими. 

„В аптечните складове има достатъчно количества „Ремдесивир”. Има ясен алгоритъм, изпратен на всички лекари. Всяка заявка се изпълнява. Имаме достатъчно количества лекарства и на национално ниво и във всички аптечни складове. Въпрос на логистика е те да бъдат доставени. Показва се един случай на недостиг от над 400 болници в цялата страна. Но този медикамент не е безопасен, има странични ефекти. Не всеки пациент с коронавирус може да получи този препарат, защото ще рискуваме неговото здраве.”, обясни проф. д-р Ангелов. 


Заповедта на министъра ще влезе в сила от четвъртък, 12 ноември
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: