Проф. Катарджиев: През януари ще ваксинираме първия българин

Проф. Катарджиев: През януари ще ваксинираме първия българин Снимка: кадър Nova

Очаква се на 29 декември Европейският регулатор по лекарствата да одобри ваксината, след което ще започне нейното разпространение

Ваксинирането е един от начините да прекратим тази епидемия, да престанем да ходим с маски и да се страхуваме. Това заяви в ефира на NovaTv директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той добави, че със сигурност през януари се очаква да имаме първия българин с ваксина срещу Covid-19. 

„Това, което ме плаши е, че ако не се направи хубава кампания и не се види как броят на случаите намалява след ваксиниране, поставяме на риск ваксинационната програма за бебетата и за всички останали ваксини”, каза още проф. Кантарджиев. 

Очаква се на 29 декември Европейският регулатор по лекарствата да одобри ваксината, след което ще започне нейното разпространение, обясни професорът. Според него, за да се постигнат трайни резултати, е необходимо 70% от населението да си сложи ваксината срещу COVID-19. 

Той коментира и процента медици (около 48%), заявили желание да си поставят ваксината: „Това е пак висок процент, но е и малко. Една част от медиците, които бяха призовани да се ваксинират, са убедени, че като работят с болни от коронавирус са прекарали инфекцията. Това е доста вероятна причина”, добави професорът. Той подчерта, че всеки има право на индивидуален избор и самостоятелно решение дали да се ваксинира, или не. 

Той коментира и поставянето на ваксината при хора с автоимунни заболявания: „Хората, които са с автоимунни заболявания и такива на химиотерапия с потиснат имунитет или кръвно заболяване, е хубаво да изчакат. Най-безопасните за тях са пептидните ваксини, които вкарват готов белтък. Това е модернизиран стар вид. Не е редно хора, които са в имунен дефицит, да се ваксинират с жив вирус. Такива са ваксините на AstraZeneka", поясни Кантарджиев. 

За хората с алергия професорът обясни, че не е необходимо да изчакват: „РНК ваксините, които се правят от Pfizer и Moderna, са с по-ниска вероятност за алергични реакции. Винаги обаче има възможност за такава. Важно е с каква честота. Алергичните реакции при ваксините на Pfizer и Moderna ще са по-малко, отколкото при другите обичайни ваксини”. 

Лошият вариант не са страничните ефекти на ваксината, а ако всяка година или на три трябва да си я поставяме, категоричен беше Кантарджиев. 

Когато се прави ново лекарство, каквото е ваксината, в началото се избягват бременните жени и малки деца. Решено е тя да не се поставя на бременни, защото за тях е известно, че ако се разболеят, инфекцията не протича тежко, а детето е защитено”, разкри той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: