Ново измерване на Еверест добавя близо метър към височината му

Ново измерване на Еверест добавя близо метър към височината му Снимка: pikist.com

Сега офиицално най-високият връх на Земята е висок 8848,86 метра

Китай и Непал обявиха резултатите от нови измервания на най-високия връх на Земята - Еверест. Сега височината му официално е 8848,86 метра, т.е. с 86 см по-висок от предишната оценка, съобщава Синхуа.

Непалски геодезисти достигнаха върха на Еверест през месец май 2019 г. Миналия октомври Катманду и Пекин се споразумяха да обявят заедно височината на планината. Специалисти от Китай също изкачиха върха през месец май т.г.

Височината е измерена с помощта на националната навигационна система Beidou. Геодезистите успяват не само да регистрират височината, но и да дадат точна информация за снега и леда, актуалните метеорологични модели и тенденции, скоростта на вятъра и други екологични фактори.

Плановете за преизмерване на височината на планината дойдоха от правителството на Непал на фона на спекулации, че най-високата планина в света е станала по-ниска след поредица от опустошителни земетресения, ударили страната през пролетта на 2015 г. 

Досега Непал признаваше 8848 метра за официална височина със снежна покривка на най-високия връх в света, измерени от индийски специалисти през 50-те години.

Новото число показва малко повече от признатата от Непал досега височина и около четири метра повече от възприетата досега от Китай от 8844,43 м без снежната покривка.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: