Еверест и Джомолунгма - защо най-високият връх на планетата има две имена?

Еверест и Джомолунгма - защо най-високият връх на планетата има две имена? Снимка: faktodrom.com

Съществува и трето име на Еверест - непалското име на Джомолунгма е Сагарматха, което в превод означава "Майка на боговете».

Връх Еверест, известен още и като Джомолунгма, е най-високият планински връх на планетата Земя, чиято височина е 8 848,86 метра. Еверест и Джомолунгма - защо днес и двете имена се използват в света с равни права? Кое от имената е първично и как са се появявили и двете? На този въпрос отговаря интернет платформата faktodrom.com.

Хималаи е много стара дума, така наричали аизиатския хребет в продължение на не едно хилядолетие. Кога точно се появява тибетското име Джомолунгма не е известно, но то е много по-старо от Еверест. В превод от тибетски Джомолунгма означава "Божествена". Между другото, на тибетски тази дума звучи като "Чомолунгма".

Защо върхът получава второ име? Оказва се, че първото име просто не е било известно на британските геодезисти, които в края на 40-те години на XIX век се отправят на експедиция в Хималаите, за да извършат измервания на височините на границата на Тибет и Непал. По това време териториите на Непал и Тибет са напълно затворени за чужденци и на пътешествениците им се налага да извършват измерванията от голямо разстояние откъм страната на Индия.

Изследователите определят, че планината под условното име XV е по-висока от Канченджанга (връх на границата между Непал и Индия, който по това време се смята за най-висок) и изчисляват височината на новия рекордьор - 29 002 фута или 8840 метра. На върха трябвало да бъде дадено име, разпознаваемо по целия свят. Без да знае тибетското название на планината, началникът на геодезическата служба на Британска Индия Андрю Уо предлага да наименуват върха в чест на Джордж Еверест, неговия предшественик, който измерва височината на планината и я нарича най-високата точка на света. Джордж Еверест в продължение на 20 години се занимава с геодезично проучване и изследване на Индостан от далечния Юг до Памир. По онова време това е изключителна работа и огромен пробив в развитието на дадената област. Затова никой не се съмнява, че името на върха е дадено в чест на един достоен човек.

Интересното е, че самият Джордж Еверест през 1857 г. участва в гласуването и се противопоставя на варианта, носещ неговото име. Той смята, че "Еверест" не отговаря на местните езици и няма да бъде прието добре от аборигените.

Между другото, съществува и трето име на Еверест. Непалското име на Джомолунгма е Сагарматха, което в превод означава "Майка на боговете". Върхът е част от Националния парк Сагарматха в Непал.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: