Заседание на Консултативния съвет по туризъм: Резултати от срещата

Заседание на Консултативния съвет по туризъм: Резултати от срещата Снимка: Министерство на туризма

Днес се проведе онлайн второто заседание на Консултативния съвет по Плана за възстановяване и устойчивост на България.

Работна група от Министерството на туризма ще представи за включване в Плана предложенията си от сектор туризъм в контекста на развитието на отрасъла при новите условия. 

 

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова съобщи, че от ведомството продължават да следват политиката за рестарт и рекламиране на България като безопасна и здравословна дестинация. Промотирането на България като туристическа дестинация ще се осъществява преди всичко онлайн, разчитайки на гъвкави и иновативни подходи, допълни още министърът на туризма. Усилията на Министерството на туризма в рекламата през наближаващия зимен сезон са насочени основно към вътрешния пазар и съседните страни, изтъкна тя. Предприетите от правителството социални, икономически и финансови мерки в подкрепа на сектора ще надхвърлят 2 млрд. лв. Мерките до момента са насърчили дейността на една четвърт от местата за настаняване, според изнесените данни.     

 

Министър Николова съобщи, че е поискала от незаетите хотели да поемат за настаняване при необходимост хора под карантина, за които държавата ще поеме разходите. Също така тя обяви, че ведомството ще изпрати писмо до Министерството на образованието и науката, за да се увеличи броят на учениците в професионалните гимназии по туризъм и този на студентите в специалност „туризъм" в университетите.

 

За периода юни–август 2020 г. общият спад на всички туристи в България е 53% по данни  на НСИ от места за настаняване с поне 10 легла. Чуждестранните туристи са били със 77% по-малко, докато при българските туристи спадът е само 16%.

 

Министър Николова обяви, че за новия сезон ще се разчита предимно на туристи от съседните държави и на българските посетители. Според икономисти между 60% и 80% от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните курорти този сезон. Прогнозираните загуби в зимния туризъм се очертават около 250 млн. лв. Прогнозите са за наполовина по-малко приходи спрямо миналата година.

 

На Консултативния съвет бе представен и докладът на доц. Алексей Пампоров. За периода 25.09.2020-05.10.2020 са анкетирани 180 места за настаняване с 10 и повече легла и 180 места за хранене и развлечение. Данните от проучването сочат, че 55% от домакинствата не са използвали летния сезон през 2020 г. за почивка. 37% от българите са избрали да почиват в България (спрямо 44% през 2019 г.), а 4% в чужбина (спрямо 10% през 2019 г.). От почивка в чужбина в полза на почивка в България са се отказали 5,7% от анкетираните. Заради пандемията дейността си са замразили 69% от кафе-сладкарниците; 62% от питейните заведения; 46% от заведенията за хранене с категория 1* и40% от тези с 2*.

Положителната новина е, че българите са увеличили разходите си за почивка в България. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: