Изкуствен интелект предсказва качеството на въздуха

Изкуствен интелект предсказва качеството на въздуха Снимка: ferra.ru

Той се справя с тази задача дори по-добре от наземните станции и сателитите

Американски учени започнаха да използват изкуствен интелект за предсказване качеството на въздуха. Съгласно данните компютрите се справят по-добре от сателитите и наземните станции, пише руският сайт ferra.ru.

В рамките на изследването специалистите използват компютърно моделиране, за да анализират подробно качеството на въздуха.

„Качеството на въздуха е един от основните проблеми в градските зони, който засяга живота на хората. Въпреки това съществуващите наблюдения все още не са достатъчни, за да предоставят изчерпателна информация, която би могла да помогне на уязвимите групи от населението", споделя Манджу Ю, доцент от катедрата по география в щата Пенсилвания.

Специалистите отбелязват, че въпреки че чрез сателитни и наземни наблюдения е възможно да се измери замърсяването на въздуха, тези наблюдения все пак са ограничени. По-специално сателитите могат да летят над едно и също място ежедневно, без да обръщат внимание на разликата в емисиите. Що се отнася до метеорологичните станции на Земята - макар че се занимават с постоянно събиране на данни, те все пак са разположени на ограничен брой места.

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: