Световните акции поевтиняха на фона на политически разногласия

Световните акции поевтиняха на фона на политически разногласия

Стартът на ваксинациите срещу Covid-19 във Великобритания не успя да внесе оптимизъм на борсите

Световните акции поевтиняха рано във вторник, 08.12., на фона на политически разногласия от двете страни на Атлантическия океан, съобщава MarketWatch. В допълнение към увеличения брой заразени с Covid-19, оптимизмът бе засенчен, въпреки започналите ваксинации във Великобритания. 

Европейските акции останаха под натиск при увеличена несигурност относно сключването на търговско споразумение между Великобритания и ЕС. Не е ясно дали такова може да се осъществи преди срока, до края на тази година. Идните дни министър-председателят на Великобритания ще пътува към Брюксел за среща лице в лице с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, като шансовете за сделка остават несигурни. 

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,2% по време на ранната търговия, докато германският DAX отчете понижение с 0,2%, а френският CAC отстъпи с 0,5%. Стойностите на британският измервател FTSE 100 отслабнаха от 0,3%, но индексът успя да избегне допълнителни загуби на фона на поевтиняване на британската лира с 0,5%.

След като в понеделник Уолстрийт затвори в понижение, ниските равнища на фючърсите по американските акции във вторник бяха очаквани. Инвеститорите все още чакат да разберат дали Вашингтон ще отпусне нов пакет финансова помощ за американците преди ваксината да стане достъпна за широката публика.  

Фючърсите по индекса Dow Jones се понижиха с 0,3%, или спад с 95 пункта на индекса при отварянето на борсите. Скокът в броя на новозаразените в САЩ, увеличените рестрикции и времето, което реализацията на ваксината ще отнеме, за да даде ефект, също са фактори, оказващи натиск върху акциите.

Въпреки това има и повод за оптимизъм по отношение на ваксините. Великобритания започна първите ваксинации с продукта на американската Pfizer и германският ѝ партньор BioNTech. Деветдесет годишната Маргарет Кийнън е първият човек, инжектиран с ваксината. Това стана в университетската болница в Ковънтри малко след 18.30ч. британско време. Кийнън, която другата седмица навършва 91, коментира пред БиБиСи: "Почувствах се толкова привилегирована да съм първата, ваксинирана срещу Covid-19, това е най-хубавият подарък, който бих могла да искам, защото означава, че най-накрая ще мога да прекарвам време заедно със семейството и приятелите си през новата година, след като през тази бях основно сама". Тя бе последвана от 81-годишния Уилям Шекспир от Уоруикшър. Ваксинирането стартира в около 70 болнични центрове по цяла Великобритания днес, 08.12., вторник.

Великобритания получи 800 хил. дози, достатъчни за 400 хил. души, като се очаква до края на годината да се снабди с общо 4 млн. дози. Хората над 80 годишна възраст и здравните работници са с приоритет в първите етапи на програмата за масова имунизация. 

Акциите на компанията Ashtead поскъпнаха с над 4%, след като компанията за строително оборудване увеличи очакванията си за финансовите резултати за годината на фона на "устойчиво" представяне през първото полугодие. 

Доставчиците на електроенергия SSE и National Grid са сред най-добре представящите се в индекса FTSE 100, след като регулаторният орган Ofgem намали размера на дивидентите, които енергийните компании могат да връщат на акционерите си, с по-малко от обявеното по-рано.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: