Инвестиция в музика: Защо откупиха песните на Боб Дилън

Инвестиция в музика: Защо откупиха песните на Боб Дилън

Сделката за лицензионните права на песните на Дилън е на стойност „повече от 200 милиона долара"

Изкуството отдавна се смята за добра дългосрочна инвестиция. Оказва се, че търговията с музикални каталози на известни творци процъфтява в условията на пандемия, съобщава BBC. Причината е в относително постоянния интерес към някои творци и техните произведения, както и мнението на инвеститорите, че музиката представлява сравнително стабилен актив на иначе непредвидимия пазар в условията на криза. 

Явно така мислят и Universal Music Publishing Group, които обявиха, че са купили пълния каталог с песни на Боб Дилън от шестдесет години насам.  
Колекцията включва авторските права върху 600 песни, сред които емблематичните за не едно поколение Blowin' In The Wind', The Times They Are a-Changin', Knockin' On Heaven's Door, Tangled Up In Blue. Според източник на NBC News продажната цена е „значителна 9-цифрена сума, повече от 200 милиона долара“. Говорителят на музиканта е заявил категорично, че не може да коментира никакви цифри.  

За феновете на Боб Дилън нищо не се променя. Музиката му остава достъпна в сайтове за стрийминг и CD box сетове както преди. Зад кулисите обаче парите текат в друга посока. Компанията ще получава всички лицензионни възнаграждения всеки път, когато музиката на Дилън се продава, излъчва или представя в други медии, напр., ако се използва във филми.  

Допълнителна потенциална полза за звукозаписната компания е това, че Дилън е единствен собственик на правата над песните си, което означава, че хонорарите няма да се делят със сътрудници или други заинтересовани страни. Втората причина, поради която Universal са взели решение да инвестират именно в Дилън, е фактът, че работата му е популярна сред останалите творци. Песните му са записани над 6000 пъти, казват от компанията, а всеки път, когато някой реши да направи кавър версия на някоя от песните му, Universal ще се радват на приход.  

„Не се съмнявам, че след десетилетия, дори след векове, думите и музиката на Боб Дилън ще продължат да се пеят и свирят - и ценят - навсякъде по света", казва Lucian Grainge, изпълнителен директор на Universal Music Group. 

Третата причина за инвестицията е, че композициите на Дилън често се използват във филми, телевизионни предавания и реклами. Повече от 800 саундтрака включват негови композиции или са създадени въз основа на неговите песни. Приходите от лицензионни споразумения не се отнасят само до новите холивудски продукции, те обхващат всяко „публично изпълнение“ на песен на Дилън, включително кавъри и ремикси. 

През 2016 г. Дилън продаде личния си архив от около 6000 лични предмети, бележки, снимки, чернови на текстове и стихове, на университета в Тълса, където те ще бъдат предоставени на изследователи и излагани пред публика. Сделката беше на стойност между 15 и 20 милиона долара, според The Guardian. 

За 60 години Боб Дилън създава произведения, чиято цена е трудно да бъде определена. Робърт Алън Цимерман, познат ни като Боб Дилън, е певец, музикант, композитор, актьор, поет и сценарист. Класация на списание „Ролинг Стоун“ го определя като втория по значение изпълнител в историята на популярната музика след Бийтълс. 

По време на продължителната си кариера Дилън получава множество награди и отличия – Грами, Златен глобус, Оскар, включен е и в Залата на славата на рокендрола. Темата за Нобеловата награда за литература, която той получи през 2016 г., беше една от най-обсъжданите и в литературните, и в музикалните среди. В мотивите на Шведската академия за присъждането ѝ се казва: „Дилън е икона. Той получава наградата, защото е създал в рамките на голямата традиция на американската музика нови поетични изразни средства. Боб Дилън пише поезия за ухото." Освен на „Нобел", творецът е носител и на „Пулицър" - „заради неговата поетична мощ". 79-годишният артист издаде 39-ият си студиен албум през юни 2020 г. Албумът със заглавие Rough and Rowdy Ways включва десет песни, писани в последното десетилетие. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: