Банковият надзор на ЕС възобновява кредитните ваканции заради COVID-19

Банковият надзор на ЕС възобновява кредитните ваканции заради COVID-19 Снимка: pixabay.com

До 31 март 2021 г. банките могат да приемат искания от свои клиенти, които да се възползват от тази възможност.

Европейският банков регулатор (EBA) възобнови насоките, които позволяват на банките да предоставят нова „ваканция" при изплащането на заеми на засегнатите от коронавирусната криза клиенти, без това да предизвика голям скок в заделените банкови провизии, които биха навредили на кредитния поток. Това съобщава EBA на сайта си, цитирана от БНР. У нас този процес е познат като мораториум върху погасителните вноски по кредити.

Европейският банков орган заяви днес (сряда, 2 декември), че поради втората вълна от инфекции от COVID-19 насоките за банките, които изтекоха на 30 септември, се активират отново до 31 март 2021 г., съобщава и Ройтерс.

След като първият локдаун през пролетта доведе до затваряне на бизнеса, банките започнаха да предоставят гратисен период за обслужване и изплащане на фирмени заеми, ипотеки и други видове кредити. До юни от тези мерки се бяха възползвали притежатели на кредити на обща стойност 871 милиарда евро.

Без подобни указания, които EBA въведе първоначално през април, банките би трябвало да започнат автоматично провизиране за заемите, които не са изплатени 90 дни след техния падеж, което прави по-малко вероятно банките да продължават да отпускат заеми за икономиката, засегната от коронавируса.

Според новите указания на EBA заемите, които преди това не са се възползвали от тази мярка за облекчаване, вече могат да се възползват и от препотвърдените насоки. Банковият орган заяви обаче, че този път е въвел две ограничения, за да гарантира, че проблемните заеми се признават по някакъв начин от заемодателите.

Кредитите могат да се възползват само от погасителна ваканция за общо девет месеца и банките трябва да представят планове за оценка на това дали задълженията, които подлежат на гратисен период (на ваканция), вероятно ще бъдат неизпълнени, заяви Европейският банков орган.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: