Nissan планира да съкрати над 20 хиляди работни места

Nissan планира да съкрати над 20 хиляди работни места Снимка: pixabay

Nissan Motor Co., един от най-големите автомобилни производители в света, планира да съкрати повече от 20 хиляди работни места, или около 15% от целия си персонал в различни страни, съобщи Kyodonews.

Уволненията са планирани като част от преструктурирането на компанията поради спад в продажбите, причинен от пандемията.

Третият най-голям производител на автомобили в Япония обмисля намаляване на работната сила в Европа и в някои развиващи се страни.

 

Капитализацията на Nissan е спаднала с 44,1% от началото на годината. Пандемията от коронавирус принуждава Nissan Motor Co., Renault SA и Mitsubishi Motors Corp. да проведат тотална реорганизация до март 2023 г., по време на която Nissan би могъл да намали производствения си капацитет с 20%, според Nikkei Asian Review.

Партньорите на Алианса възнамеряват да преразгледат обема на производството с цел по-изгодно използване на капацитета. Nissan ще затвори фабриката в Барселона и ще прехвърли производството на заводите на Renault във Франция и други страни.

 
Nissan произвежда близо 7 милиона автомобила годишно. Във фабриките на Nissan в Испания през фискалната 2019 г. са произведени 55 хиляди автомобила (10% от производството на компанията в Европа).

Nissan ще насочи големи инвестиции в производството в Япония, Северна Америка и Китай, в тези страни се продават 70% от  автомобилите, произведени от компанията.

Nissan обмисля намаляване на заплатите на ръководството, включително и тази на изпълнителния директор Макото Учиду, като наказание за незадоволително управление.

Компанията предупреди, че може да понесе загуба за изминалата финансова година, това ще се случи за първи път от 2009 г. Годишното изпълнение и новият средносрочен план за работа ще бъдат публикувани на 28 май.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: