Nissan може да продаде дела си на компания от групата на Mitsubishi

Nissan може да продаде дела си на компания от групата на Mitsubishi Снимка: https://pixabay.com/

Nissan Motor 7201.T може да продаде част или целия си 34% дял в Mitsubishi Motors 7211.T, съобщава Bloomberg News в понеделник.

Това е ход, който би преоформил алианса, включващ френските Renault RENA.PA . Акциите на Nissan се повишават с 5%, според новините. Mitsubishi Motors нараства с 3%. 

Няма планове за промяна на структурата на капитала с Mitsubishi", заявява говорител на компанията Nissan пред Ройтерс в съобщение по имейл. Говорител на Mitsubishi Motors заявява същото, добавяйки, че компанията ще продължи да си сътрудничи в рамките на алианса. Renault не отговорят веднага на имейла с искане за коментар. 

Nissan, който се бори за възстановяването си от предизвикания от пандемията спад, може да продаде дела си на компания от групата на Mitsubishi като Mitsubishi Corp 8058.T, която вече притежава една пета от Mitsubishi Motors, съобщава Bloomberg. Подобна сделка би променила коренно партньорството, изградено от Карлос Гон, бивш председател на алианса. Той претърпява момент на несигурност, когато Гон е арестуван през 2018 г. по обвинения във финансови нарушения. Гон е искал пълното сливане на Renault и Nissan, което бива отложено, според източници на Ройтерс. Вероятна причина за това е, че компаниите са решили да оправят проблемния алианс. Пандемията обаче усложнява проблемите и възпрепятства възстановяването. 

Nissan, който е 43% собственост на Renault, миналата седмица намалява прогнозираната оперативна загуба за годината до март с 28% заради възстановяването на търсенето, особено в Китай. Очаква се Mitsubishi Motors да отчетат оперативна загуба от 140 милиарда йени за бизнес годината. 

И двете компании намаляват производствените нива и разходи в опит да се върнат към рентабилност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: