
Винен тур в Пелопонес
- Вино
- Автор:

Освен вината, в Пелопонес има и други причини за посещение - важни археологически обекти, музеи, походи сред живописната природа и разходки в красиви селца.
Регион Коринт
Пътуването започва и завършва в Коринт, с последна спирка Немеа, която е прочута с нейния специфичен тероар и великолепни вина.
По магистралата Олимпия Одос се отправяме към Киато. Морето, лозята и маслиновите дървета доминират пейзажа. Плодородната земя, която се разпростира тук, е известна с касиса и стафидите, които са вписани в Националната книга за нематериалното културно наследство на Гърция. Дори един вид тъмни стафиди в цял свят се наричат "коринтски".
Първата спирка е Винарна Papargyriou Estate, на 10 км от Киато. Това е новопостроена каменна винарна, която ще започне да посреща гости в момента, в който пандемията отмине. Тъй като посещението беше в разгара на гроздобера, всички работеха усилено на лозята и по строителството на новата винарна. В дегустационната се предлагат 5 вида вина, сервирани със сирена и студени мезета. Какво би могло да бъде по-приятно от гледка от покрива и бяло Papargyriou Blanc или червено Vinum Curtium?
Собственикът Гианис Папаргириу води разходката из най-старото лозе, разположено в близката терасирана долина. Той разказва историята за "Краля на планините", роман от френския писател Едмонд Абу, в който с остър хумор е описана Гърция по време на царуването на Крал Ото. На този роман са кръстени две от знаковите вина на избата: Le Roi des Montagnes Cuvee и Le Roi des Montagnes Syrah.
Съвет: Спрете в Древен Коринт и разгледайте археологическите разкопки и музея. Направете си пикник в с. Евростина край красивия поток сред буйна растителност.
Регион Ахая
Следващата спирка е Rouvalis Winery, разположена на планинските склонове на 4 планини, на 1100 м надморска височина. Теодора Рувалис и нейният съпруг (испанец) ребрандират избата със свежи идеи и премиум марки. Лозята се простират от Лампири до Акрата и са трудни за отглеждане поради специфичните терен и локация.
Опитахме Syrracho, сухо вино с ярък жълт цвят. Теодора, която събира опит от винарните в Испания, Чили, Нова Зеландия и Франция, следва иновативния дух на своя баща. Виното преминава през различните фази на винификация чрез естествената сила на гравитацията. Теодора е убедена, че микроклиматът в района е ключът към успешния продукт. Използват малки количества грозде с отлично качество, от които създават премиум марки.
Във винарната се предлагат дегустации на 4, 8 или 14 вина.
Съвет: Районът е подходящ за посещение през цялата година, защото в близост се намира ски курортът Vouraikos Gorge, Kalavryta, както и плажовете на Aigialeia. Ако пътувате към Патра, посетете Achaia Clauss Winery и Parparoussis Winery.
Регион Илия
Нашата дестинация е винарната Mercouri Estate, една от най-старите и най-красивите винарни в страната. Идеално място за тези, които обичат хубавото вино и сладките семейни истории. Лозята, разположени вдясно от избата, са от сорта Refosco. Теодорос Меркури засажда първите корени, внесени от Италия, през 1870 г. и няколко години по-късно построява първата сграда, повлияна от италианската архитектура. Тя впечатлява посетителите и до днес.
Седнали на дървена маса под средиземноморски борове, заобиколени от петли, които кълвят наоколо и придават колорит на пейзажа, опитваме червеното Ktima Mercouri или бялото Foloi и разговаряме с енолога Димитрис Канелакопулос.
Винарната е посещавана от групи, пристигащи с ферибот, на път за Древна Олимпия. Организират се сватби и други събития.
Заради пандемията всичко е сведено до минимум.
Съвет: Съчетайте пътуването с посещение на Древна Олимпия и нейните музеи. Посетете дъбовата гора край Фолой, която е част от Натура 2000.
Регион Аркадия
На път за Мантинея срещнахме групи велосипедисти - лекари от Атина, обикалящи живописната природа на Гърция в свободното си време.
Платото Мантинея е разположено на 660 м надморска височина, със студени зими. Тук вирее гроздето Moschofilero и се произвежда гъстото и прочуто вино PDO Mantineia.
В района има много отлични винарни като Boutari, Tselepos, Troupis, Spiropoulos и имената им се свързват с изключително популярни и обичани вина в Гърция.
Спряхме във Винарна Troupis и опитахме Tomi Mantineia, което е наградено на 50-тия Конкурс за най-добрите вина на Гърция през тази година.
Винарната прилага оригинална техника на производство. Винификацията се извършва в глинени и бетонови съдове, което придава специфичен привкус на вината. Route Gris и Ekato розе се изнасят в САЩ.
Тук имате възможност да дегустирате всичките 9 марки на винарната.
Съвет:
Посещението на Винарна Мантинея е чудесен повод да се насладите на природата в Аркадия и на планината Майнало, както и да обиколите селцата в района. Не пропускайте възможността да посетите Пещерата Капсия, която е една от най-красивите в Гърция.
Регион Арголида
Димитрис Скурас ни посрещна в Domain Skouras в Маландрени, Аргос. Въпреки че се намира в Арголида, производството на винарната принадлежи към региона Nemea PDO (защитено наименование за произход).
Посрещат ни топло в разгара на гроздобера. Навсякъде във винарната са изложени предмети на изкуството, които собственикът колекционира. Често организират изложби и срещи с художници. Скурас и Стела, неговата сестра, са трето поколение винари и продължават семейната традиция.
Разказват, че разчитат на продажби чрез новия собствен електронен магазин. Така продават и вината, които не могат да се намерят в магазинната мрежа.
Дегустацията включва 4 вина - Peplo rose, Dum Vinum Sperum Chardonnay, Megas Oenos, Viognier Eclectique.
Съвет:
Посетете археологическите обекти в района на крайбрежния град Нафплио.
Регион Немея
Виненият тур няма да има завършен вид, ако не се отбием в Немеа, защото тук са разположени някои от най-известните гръцки винарни.
Легендата разказва, че Херакъл удушил немейския лъв, един от 12-те подвига на героя, и изпил чаша вино от черно грозде, поднесено му от нимфа.
Днешното вино PDO Nemea се произвежда от 100% грозде Agiorgitiko.
Зоната PDO включва 16 села и 40 винарни. Пътят криволичи покрай засадени с лозя склонове от винарна на винарна.
Спряхме във Винарна Гофас. Дегустацията се провежда след обиколка на лозята, производствените помещения и избите. Включва 2, 4 или 8 вина и плато хапки.
В компанията на енолога Анна Георгулаки опитахме бялото вино Romeo+Juliet реколта 2018 и останахме дълго, захласнати по чудесни истории за виното.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
