Винен тур в Пелопонес

Винен тур в Пелопонес Снимка: Pixabay

Среща с пионери лозари и световноизвестни производители на вино, които обичат кулинарията, изкуството, топлото гостоприемство и хубавия живот в 5 региона на винопроизводството в Пелопонес.

Освен вината, в Пелопонес има и други причини за посещение - важни археологически обекти, музеи, походи сред живописната природа и разходки в красиви селца.

Регион Коринт

Пътуването започва и завършва в Коринт, с последна спирка Немеа, която е прочута с нейния специфичен тероар и великолепни вина.

По магистралата Олимпия Одос се отправяме към Киато. Морето, лозята и маслиновите дървета доминират пейзажа. Плодородната земя, която се разпростира тук, е известна с касиса и стафидите, които са вписани в Националната книга за нематериалното културно наследство на Гърция. Дори един вид тъмни стафиди в цял свят се наричат "коринтски".

Първата спирка е Винарна Papargyriou Estate, на 10 км от Киато. Това е новопостроена каменна винарна, която ще започне да посреща гости в момента, в който пандемията отмине. Тъй като посещението беше в разгара на гроздобера, всички работеха усилено на лозята и по строителството на новата винарна. В дегустационната се предлагат 5 вида вина, сервирани със сирена и студени мезета. Какво би могло да бъде по-приятно от гледка от покрива и бяло Papargyriou Blanc или червено Vinum Curtium?

Собственикът Гианис Папаргириу води разходката из най-старото лозе, разположено в близката терасирана долина. Той разказва историята за "Краля на планините", роман от френския писател Едмонд Абу, в който с остър хумор е описана Гърция по време на царуването на Крал Ото. На този роман са кръстени две от знаковите вина на избата: Le Roi des Montagnes Cuvee и Le Roi des Montagnes Syrah.

Съвет: Спрете в Древен Коринт и разгледайте археологическите разкопки и музея. Направете си пикник в с. Евростина край красивия поток сред буйна растителност.

Регион Ахая

Следващата спирка е Rouvalis Winery, разположена на планинските склонове на 4 планини, на 1100 м надморска височина. Теодора Рувалис и нейният съпруг (испанец) ребрандират избата със свежи идеи и премиум марки. Лозята се простират от Лампири до Акрата и са трудни за отглеждане поради специфичните терен и локация.

Опитахме Syrracho, сухо вино с ярък жълт цвят. Теодора, която събира опит от винарните в Испания, Чили, Нова Зеландия и Франция, следва иновативния дух на своя баща. Виното преминава през различните фази на винификация чрез естествената сила на гравитацията. Теодора е убедена, че микроклиматът в района е ключът към успешния продукт. Използват малки количества грозде с отлично качество, от които създават премиум марки.

Във винарната се предлагат дегустации на 4, 8 или 14 вина.

Съвет: Районът е подходящ за посещение през цялата година, защото в близост се намира ски курортът Vouraikos Gorge, Kalavryta, както и плажовете на Aigialeia. Ако пътувате към Патра, посетете Achaia Clauss Winery и Parparoussis Winery.

Регион Илия

Нашата дестинация е винарната Mercouri Estate, една от най-старите и най-красивите винарни в страната. Идеално място за тези, които обичат хубавото вино и сладките семейни истории. Лозята, разположени вдясно от избата, са от сорта Refosco. Теодорос Меркури засажда първите корени, внесени от Италия, през 1870 г. и няколко години по-късно построява първата сграда, повлияна от италианската архитектура. Тя впечатлява посетителите и до днес.

Седнали на дървена маса под средиземноморски борове, заобиколени от петли, които кълвят наоколо и придават колорит на пейзажа, опитваме червеното Ktima Mercouri или бялото Foloi и разговаряме с енолога Димитрис Канелакопулос. 

Винарната е посещавана от групи, пристигащи с ферибот, на път за Древна Олимпия. Организират се сватби и други събития. 

Заради пандемията всичко е сведено до минимум.

Съвет: Съчетайте пътуването с посещение на Древна Олимпия и нейните музеи. Посетете дъбовата гора край Фолой, която е част от Натура 2000.

Регион Аркадия

На път за Мантинея срещнахме групи велосипедисти - лекари от Атина, обикалящи живописната природа на Гърция в свободното си време.

Платото Мантинея е разположено на 660 м надморска височина, със студени зими. Тук вирее гроздето Moschofilero и се произвежда гъстото и прочуто вино PDO Mantineia.

В района има много отлични винарни като Boutari, Tselepos, Troupis, Spiropoulos и имената им се свързват с изключително популярни и обичани вина в Гърция.

Спряхме във Винарна Troupis и опитахме Tomi Mantineia, което е наградено на 50-тия Конкурс за най-добрите вина на Гърция през тази година.

Винарната прилага оригинална техника на производство. Винификацията се извършва в глинени и бетонови съдове, което придава специфичен привкус на вината. Route Gris и Ekato розе се изнасят в САЩ. 

Тук имате възможност да дегустирате всичките 9 марки на винарната.

Съвет:

Посещението на Винарна Мантинея е чудесен повод да се насладите на природата в Аркадия и на планината Майнало, както и да обиколите селцата в района. Не пропускайте възможността да посетите Пещерата Капсия, която е една от най-красивите в Гърция.

Регион Арголида

Димитрис Скурас ни посрещна в Domain Skouras в Маландрени, Аргос. Въпреки че се намира в Арголида, производството на винарната принадлежи към региона Nemea PDO (защитено наименование за произход).

Посрещат ни топло в разгара на гроздобера. Навсякъде във винарната са изложени предмети на изкуството, които собственикът колекционира. Често организират изложби и срещи с художници. Скурас и Стела, неговата сестра, са трето поколение винари и продължават семейната традиция.

Разказват, че разчитат на продажби чрез новия собствен електронен магазин. Така продават и вината, които не могат да се намерят в магазинната мрежа.

Дегустацията включва 4 вина - Peplo rose, Dum Vinum Sperum Chardonnay, Megas Oenos, Viognier Eclectique.

Съвет:

Посетете археологическите обекти в района на крайбрежния град Нафплио.

Регион Немея

Виненият тур няма да има завършен вид, ако не се отбием в Немеа, защото тук са разположени някои от най-известните гръцки винарни.

Легендата разказва, че Херакъл удушил немейския лъв, един от 12-те подвига на героя, и изпил чаша вино от черно грозде, поднесено му от нимфа.

Днешното вино PDO Nemea се произвежда от 100% грозде Agiorgitiko.

Зоната PDO включва 16 села и 40 винарни. Пътят криволичи покрай засадени с лозя склонове от винарна на винарна.

Спряхме във Винарна Гофас. Дегустацията се провежда след обиколка на лозята, производствените помещения и избите. Включва 2, 4 или 8 вина и плато хапки. 

В компанията на енолога Анна Георгулаки опитахме бялото вино Romeo+Juliet реколта 2018 и останахме дълго, захласнати по чудесни истории за виното.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: