Норвежка компания напусна проекта "Северен поток 2"

Норвежка компания напусна проекта "Северен поток 2"

Норвежката компания Det Norske Veritas - Germanischer Lloyd (DNV GL), напусна проекта "Северен поток 2" заради заплахата от санкции от Вашингтон, съобщава РИА Новости, цитирана от DarikNews. 

Говорител на компанията обясни, че Държавният департамент на САЩ публикува нови насоки относно Европейския закон за защита на енергийната сигурност. В съответствие с тях, дейността на компанията по изграждането на руския газопровод подлежи на санкции. По тази причина компанията преустановява работата си по този проект. 

DNV GL е независим орган, лидер в сертификационните услуги в световен мащаб. Сред предлаганите услуги са оценки, инспекции, обучение, сертификация на системи за управление, продуктова сертификация. В "Северен поток 2" компанията отговаряше за прегледа на документите, както и за проверката на строителните работи за съответствие със стандартите в Норвегия и за наблюдението на изпитанията и подготовката на оборудването, използвано на корабите по време на полагането на тръбопровода. 

Изпълнението на проекта „Северен поток 2“ беше спряно поради санкциите, наложени от САЩ през декември 2019 г. срещу изпълнителите на газопроводи. Президентът Владимир Путин обяви през януари 2020 г., че проектът ще бъде завършен само от руски компании, но строителството вече закъснява с няколко месеца от планираните срокове. Остава да се положат около 150 км тръби в датски и германски води.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: