САЩ готвят нови санкции срещу „Северен поток 2"

САЩ готвят нови санкции срещу „Северен поток 2"

САЩ подготвят допълнителни санкции по проекта за газопровод „Северен поток 2“, съобщава Bloomberg, като се позовава на трима свои източници. 

Сенатът е взел решение да насочи застрахователите и компаниите за техническо сертифициране, работещи по проекта, в законопроект за отбрана, който трябва да премине до края на годината, според тримата запознати. Добавянето на застрахователните и сертифициращите компании към вече приетите от САЩ санкции ще увеличи напрежението между САЩ и Германия, според анализатори. Новите санкции също така ще затруднят завършването на проекта. Президентът Доналд Тръмп, подкрепен и от републиканците, и от демократите в Конгреса, разкритикува зависимостта на Европа от руския газ и предложи като алтернатива втечнен природен газ от САЩ.  

През декември 2019 г. заплаха от американски санкции принуди швейцарската компания Allseas, която е специализирана в полагането на тръбопроводи, да се откаже от проекта, като оставаха само около 160 км до завършването на газопровода. Русия взе решение да завърши самостоятелно „Северен поток 2". През октомври санкциите на САЩ срещу проекта включиха компании, които предоставят услуги или средства за модернизиране или монтиране на оборудване на кораби за полагане на газопровода. 

Проектът „Северен поток 2" предвижда строителство на две линии с общ капацитет 55 млрд. куб. метра газ годишно от руското крайбрежие до Германия по дъното на Балтийско море. Тръбопроводът като цяло повтаря маршрута на „Северен поток" и преминава през изключителната икономическа зона и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Единствен акционер в проекта е руската „Газпром". Партньори по проекта са френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви (OMV), англо-нидерландската Шел (Shell), германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), които осигуряват 50 процента от финансирането.  

Датското правителство изисква от сертифициращата компания Det Norske Veritas да удостовери съответствието на „Северен поток 2", преди той да бъде пуснат в експлоатация, каза Мич Дженингс, старши анализатор в базираната в Москва Sova Capital. „Според моето разбиране, ако сертифицирането на газопровода е ограничено, пускането му може да стане много трудно“, каза той, като добави, че новите санкции „може да изискват от проекта да намери сертифицираща агенция, която желае да бъде обект на санкции“. 

Германското правителство е притеснено от евентуална ескалация на търговския конфликт преди Тръмп да напусне поста си през януари. В резултат на това беше направен опит да се отложат санкциите на ЕС срещу Boeing Co., но противопоставянето на Европейската комисия и Франция провалиха идеята. 

Остава да се положат малко над 150 км от „Северен поток 2“ в датски и германски води, но на фона на все по-горещия политически дебат остава неясно как и кога ще бъде завършен газопроводът. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: