Как са живели минойците

Как са живели минойците

Какво знаем за Критско-минойската цивилизация? Всъщност, почти нищо. Освен, че предхожда микенската и се определя като най-ранната в Европа. Може би също, че са имали канализация, едно човешко откритие, което за съжаление е добре забравено до много по-късното му преоткриване. 

Облекло

В разгара на Егейското лято били необходими малко дрехи и хората обикновено се изобразяват леко облечени.  Мъжете носели вид килт или набедрен плат. Въпреки стенописите на млади рибари от Тера, пълната голота е била рядкост в минойската цивилизация. "Модерните" жени носели вид наметка - болеро, оставяща гърдите голи, съчетавайки "горнището" с дълга пола с волани с тясна талия. Облеклото за студено време включвало туники и наметала. 

Храна

Рибата била важна част от храната, и все още играе важна роля в менюто на Беломорието. Домашните им животни били овце, кози, прасета и волове, но вероятно са консумирали малко месо.

Пшеницата и ечемикът били основните зърнени продукти. Плодовете включват смокини, ябълки, круши и нарове, а маслините били използвани както като плодове, така и за масло. Правили вино от грозде. Изглежда са отглеждали много подправки, като шафранът е бил особено важен, вероятно използван главно като багрило. Подслаждали са храните с мед.

Бит

Текстилът е бил предимно от вълна, въпреки че има доказателства и за производството на лен. През гръцкия период процъфтява голяма текстилна промишленост и някои от сложните тъкани несъмнено са предназначени за износ. 

Имали са и добра металообработка, а от намерените луксозни стоки може да се установи съществуването и на други занаяти. Земеделието обаче е било основното занимание на критяните. 

Наличието на големи, павирани открити пространства, заобиколени от плитки стъпаловидни бордове, показва минойската любов към зрелища, а една тяхна фреска показва редици зрители. 

Спорт

Изглежда, че основният известен спорт бил форма на бикоборство. 
Акробатите, както мъже, така и жени, са изобразени прескачащи бик. Те не са невъоръжени, т.е., нищо не предполага, че бикът е бил убиван. Участието на момичета в този спорт е красноречиво свидетелство за еманципацията на жените.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: