Бил Гейтс назова 7 глобални изменения в близките години

Бил Гейтс назова 7 глобални изменения в близките години Снимка: pixabay.com/bg

Основателят на Microsoft Бил Гейтс е уверен, че пандемията ще промени кардинално начините на водене на бизнес и подхода към работата, а дори и след победата над коронавируса светът дълго време няма да може да се върне към нормалното си съществуване. Предприемачът прогнозира седем глобални промени, които очакват човечеството след Covid-19, пише Inc.com.

1.Онлайн срещите ще станат нещо нормално

Преди пандемията най-вероятно сте се притеснявали, че клиентът ви ще се обиди, ако решите да се срещнете с него виртуално, обаче пандемията кардинално ще промени подходите към срещите и преговорите, уверен е Гейтс.

Той сравнява този процес със събитията след Втората световна война, когато много жени започват да работят в предприятията и впоследствие остават на работните места. "Същото ще се случи и с тази идея. "Трябва ли да отида на среща физически?" Сега ни е позволено да попитаме това.", казва Гейтс и добавя, че тази тенденция ще засегне както работните срещи, така и личните контакти като цяло.

2. Софтуерът ще се развива по-добре и по-бързо

Основателят на Microsoft също така прогнозира, че инструментите за онлайн комуникация и друг софтуер ще се развиват все по-бързо.

"Когато всичко това едва започваше, софтуерът беше тромав. Но сега хората използват тези инструменти и в бъдеще ще бъдат изненадани от това  колко бързо ще могат да внедряват иновации с помощта на софтуер.", казва предприемачът.

3. Компаниите ще започнат да делят офисите си с други компании

Принципите на дистанционна работа, която става все по-популярна и търсена, ще повлияят на начина, по който компаниите ще се разпореждат с недвижимите си имоти, сигурен е Гейтс.

Той счита, че все по-малко компании ще работят в офисите си през цялата седмица, така че ще могат да делят помещенията  си с други фирми по график. Според предприемача, офис проблемът може да бъде разрешен, например, като служителите на едната компания идват в офиса в понеделник и вторник, а на другата — в останалите работни дни.

"Мисля, че хората ще ходят по-малко в офиса. Вие можете да споделяте офисите си с компания, чиито служители идват на работа в други дни, когато вие работите дистанционно.", предлага той.

4. Хората ще престанат да се стремят към големите градове и ще могат сами да избират къде да живеят и да работят от вкъщи

Дистанционната работа ще повлияе и на начина, по който са организирани нашите общности, смята Гейтс. Големите центрове няма да имат такова огромно влияние както преди, а жилищните райони ще придобият ново значение. Благодарение на факта, че хората ще имат възможност да работят дистанционно, няма да има нужда да се стремят към центъра и да плащат наем за апартамент. Някои служители ще могат да се върнат в родните си градове, а други изобщо може да станат дигитални номади и да избират различни места, в които да живеят.

"Погледнете например Сиатъл и Сан Франциско. Дори служители с добри заплати харчат луди суми за наеми.", казва Гейтс. "Ако не сте обвързани с офис, в който ще трябва да ходите всеки ден, животът на такива скъпи места ще стане по-малко привлекателен за вас. По-скоро ще ви се прииска да заживеете в собствен дом в някой малък, тих и спокоен град".

5. Хората ще общуват по-малко с колегите си по работа

Всичко това ще промени и нашите социални връзки. Ако вече не трябва непрекъснато да пътувате до офиса, комуникацията с колегите ви ще бъде сведена до минимум. Новият режим на работа и живот ще изведе на преден план комуникацията във "вътрешната общност" - сега ще можете да отделяте повече време и енергия за общуване с приятели, семейство и познати по интереси, казва основателят на Microsoft.

"Мисля, че броят на социалните контакти на работното място може да намалее. Поради тази причина ще ви се прииска да общувате повече с хората от вашето непосредствено обкръжение, от вашата общност. Можете да промените малко баланса.", допълва Гейтс.

6. Светът още дълго време няма да се върне към нормалното

Гейтс е убеден, че сама по себе си появата на ваксина няма да спаси планетата от коронавируса веднага. Болестта няма да изчезне никъде и в бъдеще ще се появяват нови огнища. Това не означава, че светът завинаги ще остане в състояние на карантина, но реално ще можем да се справим с пандемията само след като успеем да контролираме коронавируса в световен мащаб и след като ваксината стане достъпна за всички.

7. Следващата пандемия няма да бъде толкова страшна

И макар че настоящата коронавирусна пандемия е кошмарна, Гейтс се надява, че следващия път, когато се появи нов опасен вирус, светът ще може да се справи с него много по-лесно. Човечеството вече има опит, който ще може да използва в бъдеще.

"Основната причина, поради която бъдещите пандемии ще бъдат по-малко разрушителни е, че ние вече ще имаме натрупан опит и практика за справяне със ситуацията. Нашите инструменти за тестване ще станат много по-добри и прецизни. Следващият път няма да бъдем толкова неопитни и невежи.", заключава той.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: