Все повече са кандидатите за учители въпреки пандемията

Все повече са кандидатите за учители въпреки пандемията Снимка: unsplash

Все повече българи искат да станат учители въпреки пандемията от Covid-19 и фактът, че образователният сектор се оказа един от най-силно засегнатите.

Според данни на фондация “Заедно в час” рекорден е броят на кандидатите за учители до момента по програма “Нов път в преподаването”. От септември програмата набира желаещи и досега близо 4000 души са заявили интерес да се присъединят към нея. Това е двойно увеличение спрямо статистиката от последните години, отчитат от “Заедно в час”.

Кандидатстването по програмата "Нов път в преподаването" приключва до няколко дни – на 25 ноември.

От организацията вече 10 години работят за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование, независимо от средата, в която живее. Участниците в програмата “Нов път в преподаването” получават специално разработени обучения с достъп до голям брой полезни ресурси, менторска подкрепа, учителска правоспособност, намиране на позиция в училище и възможности за кариерно развитие.

Най-много са кандидатите от големите градове – София, Пловдив, Варна, а веднага след тях се нареждат Велико Търново и Стара Загора.

Според екипа на “Заедно в час” по традиция най-голям интерес към работата като учители има от страна на завършващи студенти и професионалисти с опит до 10 години. В програмата тази година повишено внимание се отделя на особеностите на работата при дистанционната форма на обучение предвид изискванията, които все повече навлизат в преподавателската професия в условията на пандемия.

Всички кандидати за програмата на “Заедно в час” преминават през три етапа на подбор, преди да бъдат одобрени за участие. Няма изискване желаещите да имат учителска правоспособност – одобрените участници придобиват такава в рамките на програмата. Необходими са завършена минимум бакалавърска степен до 1 септември 2021 г., желание за работа с ученици, които се нуждаят от повече подкрепа и готовност за работа като учител на пълен работен ден за период от две години.

През следващата учебна година “Заедно в час” ще работи с училища партньори в 20 области на страната – Варна, Бургас, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, София-град, София-област, Стара Загора, Търговище и Шумен. Започването на работа зависи от наличните позиции в училищата и профила на участниците в програмата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: