Beaujolais Nouveau 2020: Covid-19 обезсърчи празненствата

Beaujolais Nouveau 2020: Covid-19 обезсърчи празненствата Снимка: Pixabay

На третия четвъртък от ноември в 00.00 ч. Франция отбелязва пристигането на Beaujolais Nouveau.

Това е най-известното  “vin primeur” (младо вино) от красивия и защитен винопроизводителен район Beaujolais, северно от Лион. Тази година обаче големият винен празник протече по съвсем различен и без шумни събирания начин. Пандемията коронавирус обезсърчи празничните чествания във Франция и по света. Във Франция, откъдето тръгва традицията Beaujolais nouveau, е в сила национална карантина – баровете и ресторантите са затворени, а с тях и основният канал за разпространение на младото божоле. 

Новото Божоле съставлява ¼ от вината Beaujolais. Общото производство на това вино тази година възлиза на 25 милиона бутилки, но заради кризата се очаква над 25% спад в тазгодишните продажби. Традиционни пазари са САЩ, Турция и Япония, но тази година има много анулирани поръчки. Това ще нанесе тежък удар на производителите от района на Божоле. Много от тях ще бъдат принудени да дестилират в алкохол една част от продукцията си и да  оставят нереализираната част за отлежаване и по-късна продажба. 
Според винарите в Божоле, производството на едноименното вино изисква много усърдие и умения, които се предават от поколения. В избите се прилага кратка мацерация от 4 до 7 дни, а в лозята се работи целогодишно, тъй като сортът гаме (червен сорт с бял сок) е много капризен. Специфична за плодовия характер на младите вина от Божоле е прилаганата технология на винификация - така наречената въглекисела мацерация. При нея гроздето не се смачква предварително, като целта е зърната да останат цели. Това започва още от гроздобера, който в Божоле навсякъде се прави на ръка. 

Виното е леко, на достъпна цена и е приятен повод за среща с приятели. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: