Главният изпълнителен директор на Pfizer продаде акции за милиони

Главният изпълнителен директор на Pfizer продаде акции за милиони Снимка: pixabay.com

Изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла осребри пробива на коронавирусната ваксина на своята компания, пише New York Post.


В понеделник изпълнителният директор е продал акции на Pfizer на стойност повече от 5,5
милиона долара. Това е същият ден, когато производителят на лекарства заяви, че
експерименталната му ваксина срещу COVID-19 е с повече от 90% ефективност.


Новаторското развитие доведе до покачване на цената на акциите на Pfizer до 41,99 долара този ден, най-високото ниво от повече от година. Бурла продаде над 132 000 акции за 41,94 долара на брой, само пет цента по-малко от този рекорд, според доклад от вторник.


Тези акции възлизат на повече от 60 процента от акциите на Бурла в Pfizer, показва докладът. Той все още притежава 78 273 акции пряко плюс още 3399, които държи косвено.


В доклада се казва, че продажбата е била уговорена предварително съгласно така наречения план за търговия по правило 10b5-1, който позволява на корпоративните ръководители предварително да извършват определени сделки с акции в съответствие със законите за злоупотреба с вътрешна информация. Бурла е приел плана за търговия през август тази година, според документа.


Докладите показват, че Бурла, който е получил повече от 15 милиона долара директна
компенсация от Pfizer миналата година, не е единственият човек от Pfizer, който е направил своевременна сделка в понеделник.


Сали Сюзман, изпълнителният вицепрезидент на компанията в Манхатън и главен директор по корпоративните въпроси, е продала над 43 000 акции на стойност около 1,8 милиона долара, според друг доклад. Продажбата е направена по подобен начин съгласно план 10b5-1, който Сусман е приела през ноември 2019 г.


Съобщението на Pfizer в понеделник вдъхнови по-широко рали на фондовия пазар с надеждата, че ваксината ще помогне на световната икономика да се възстанови от пандемията на коронавирус.


Индустриалната средна стойност на Dow Jones скочи с 834 пункта, отчитайки най-добрия си ден от юни, докато акциите на Pfizer завършиха деня с увеличение от около 7,7% и цена 39,20 долара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: