ЕП и правителствата се споразумяха за бюджет 2021-2027

ЕП и правителствата се споразумяха за бюджет 2021-2027 Снимка: pixabay.com

Отне им десет седмици интензивно обсъждане.

Преговарящите по бюджета на Европейския парламент и председателството на Съвета постигнаха компромис, очертаващ политическо споразумение относно бъдещото финансиране от общността.  

Във вторник, след десет седмици интензивни преговори, преговарящите по бюджета се споразумяха за следващата многогодишна финансова рамка 2021-2027 и плана за възстановяване. Компромисът трябва да бъде одобрен от двете институции.

 

Парламентът получи 16 милиарда евро над договорената сума, въпреки че искаше 39 млрд. евро. 15 млрд. евро ще засилят водещите програми за защита на гражданите от пандемията COVID-19, ще предоставят възможности на следващото поколение и ще запазят европейските ценности. 1 млрд. евро ще увеличи гъвкавостта за справяне с бъдещи нужди и кризи. 

Основният приоритет на Парламента беше да осигури увеличение на водещите програми, които бяха изложени на риск да бъдат недофинансирани съгласно споразумението на Европейския съвет от юли 2020 г., застрашавайки ангажиментите и приоритетите на ЕС, по-специално Зелената сделка и Дигиталната програма. 

Евродепутатите се съгласиха на този компромис, след като преговорният им екип  постигна на 5 ноември неофициално споразумение с председателството на Съвета за законодателство, което ще създаде механизъм за спиране на европейското финансиране за държава от ЕС, нарушила принципа на правовата държава. Решението за спиране ще се взема от Съвета с квалифицирано мнозинство по предложение на Комисията.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: