В Германия започват да произвеждат камилско мляко

В Германия започват да произвеждат камилско мляко Снимка: bgfermer.bg

Скоро ще започнат да го пастьоризират и бутилират.

Единствената ферма в Германия, в която се доят камили, се намира в Люнебургската пустош, в централната част на страната. В нея "корабите на пустинята", както наричат камилите, се чувстват чудесно. Тук, във фермата на семейство Марквард около град Виселхьоведе в Долна Саксония, се отглеждат шестдесет дромедари и бактриани - едногърби и двугърби камили, които все още се използват основно за организиране на туристически планински разходки из живописните околности.

 

Единадесет евро за бутилка мляко

 

Както съобщава информационната агенция dpa, фермата вече е получила европейски номер на производител на млечни продукти и в близко бъдеще ще може да започне производството и продажбата на пастьоризирано камилско мляко в бутилки. За оформянето на сертификат, даващ право да се доставят продукти във всички страни от ЕС, трябва да се изпълнят още няколко формалности. Литър от камилското мляко ще струва 11 евро.

Между впрочем, млякото се е продавало тук и преди, но само прясно бутилирано  - на купувачи, които изват на място. При това камилската ферма си остава единствена засега в цяла Германия. Някои клиенти идват за млякото от далеч - купуват петдесет литра наведнъж, а у дома замразяват част от това прясно мляко, за да се съхрани по-дълго. Сега вече за клиентите ще е по-лесно.

 

Камилско мляко - тайните на производството

 

Беке Маркуард (Beke Marquard) - собственичката на фермата за камили разказва, че за пастьоризацията ще се използва нискотемпературен вариант - нагряване на млякото до 72 градуса по Целзий, което ще позволява да се запазят по-добре вкусовите му качества. Вече има запитвания и търсене от Берлин и източногерманския регион около гр. Гарц, както и за производство на сирене - от Австрия.

 

В началото отглеждането на камили не е било основно занимание за семейство Маркуард. Всичко започва като хоби – Андреас Маркуард (Andreas Marquard) мечтаел да си има камила като дете. По професия и двамата съпрузи са геодезисти, но сега отделят все повече време на фермата.

За доене на млякото използват доилен апарат. Процесът на подготовка отнема повече време, отколкото например в кравефермите. Както казва Бек Маркуард, камилите дават мляко само ако някъде наблизо има малко камилче. 

 

Във фермата се доят само едногърби камили - дромедари. Двугърбите камили имат много малки млечни зърна на вимето, поради което не са подходящи за машинно доене.  От всяка от осемте камили, които в момента дават мляко, във фермата получават от два до пет литра камилско мляко на ден.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: