Видове инвестиции за стартиращи компании у нас

Видове инвестиции за стартиращи компании у нас Снимка: pixabay.com

Ако имате идея за бизнес или вече стартирал такъв, е добре да сте наясно какви са вариантите за финансиране, които стоят пред вас. Това са различните видове инвестиции, които дадена компания може да получи от фондове за рисков и частен капитал, акселератори и бизнес ангели.

Бизнес ангелите са група от хора или по-често един човек (ангел), които инвестират директно в нови бизнеси на ранен етап (стартъпи). Размерът на инвестициите може да варира от 20 хил. евро до 500 хил. евро, съобразно нуждата на компанията. Средствата, които се инвестират, са лични. Бизнес ангелът участва в стратегическото управление и активно развитие на стартиращата компания. Направлява и упътва предприемача. 

Акселераторите са програми за стартиращи бизнеси, най-често в технологичния, уеб и мобилния сектори. Те предоставят на екипите първоначални пари, с които да започнат, помощ от ментори и партньори и някои от тях – работно място в инкубатор. Първоначалната парична инвестиция, която правят, варира от 20 хил. евро до 50 хил. евро. Някои акселератори дават възможност за следващ рунд на инвестиция до 200 хил евро (например двата български акселератора LAUNCHub и Eleven). Обикновено програмите на повечето акселератори са с продължителност 3 месеца


Фондът за рискови инвестиции Илевън (Eleven) беше основан пред 2012 г. с начален капитал от 12 млн. евро, отпуснат от Европейския инвестиционен фонд по програма JEREMIE. Освен финансиране Eleven предлага работно пространство и подготовка за стартъпите от портфолиото си. Допълнителна информация и контакти: https://www.11.me/  

LAUNCHub Ventures е водещ фонд за рисков капитал на ранен етап, инвестиращ в технологични стартиращи компании на етапите на финансиране Seed и Series A. На сайта на фонда може да се кандидатства за финансиране изцяло онлайн на този адрес: https://launchub.typeform.com/to/O5vGva 

Фондовете за рисков и частен капитал инвестират в компании с потенциал за постигане на бърз растеж и устойчиво конкурентно предимство. Фондовете за рисков и частен капитал взимат дялово участие в компанията за среден период от време (обикновено 5 години) и работят заедно с ръководството, за да се подобри конкурентната пазарна позиция. 

Често пъти Фондовете за рисков капитал и Фондовете за частен капитал се бъркат. Нека изясним какви са приликите и разликите между тях, така че всеки да бъде информиран добре:
- VC (рисков капитал) инвестира в стартиращи нови компании (стартъпи), докато PE (частен капитал) инвестира във вече установени компании, които са на пазара от няколко години и имат стабилни приходи; 
- VC прави много на брой рискови инвестиции в по-малък размер от този на PE (над 1 млн. евро, под 10 млн. евро) и ясно се очаква не всички компании да станат успешни, т.е. ще има и загубени пари. PE прави малко на брой, сигурни инвестиции в много по-голям размер (над 100 млн. евро). 
- VC цели инвестиции в компании, които ще се разраснат светкавично бързо в следващите няколко години, PE инвестира в компании с вече установени и изпробвани модели, където разрастването за кратък период от време не е толкова важно. 
- VC е фокусиран върху инвестиции в технологичната и биотехнологичната индустрии, докато един PE инвестира в компании от всички индустрии; 
- И двата типа инвеститори VC и PE, се интересуват от частни компании (такива, които не са на фондовата борса)  
 

Фондът на фондовете управлява средствата от 1.2 млрд. лева по четири оперативни програми: ОП “Развитие на човешките ресурси“, ОП “Иновации и конкурентноспособност“, ОП „Околна среда“ и ОП „Региони в растеж“. Основната дейност на Фонда на фондовете е структурирането и управлението на финансови инструменти, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове през програмния период 2014-2020. Финансовите инструменти са алтернативен начин на финансиране на безвъзмездната помощ, който придобива все по-важна роля в бюджета на Европейския съюз. Насочени към проекти, които потенциално биха могли да започнат да се самоиздържат, те осигуряват инвестиционна подкрепа чрез заеми, гаранции или дялово участие. По този начин се оказва подкрепа на бизнеса и публичните институции с цел икономическо развитие. Финансовите инструменти дават възможност за възвръщане (рециклиране) на средствата, които могат да бъдат използвани повторно. 

Фондът на фондовете избира финансови посредници – банки, фондове, кредитни и други финансови институции. От своя страна избраните финансови мениджъри мобилизират допълнителен частен капитал и значително увеличават публичния ресурс, който чрез тях достига до крайните получатели. 

Общинският гаранционен фонд за малки и средни предприятия е уникален финансов инструмент, стартиран и разработен от Столична община в подкрепа на бизнеса и иновациите в една от най-бързо развиващите се столици в Европа. Мисията му е да повиши конкурентоспособността и достъпа до финансиране на МСП в София. 

Фондът има за цел да предоставя гаранции по кредити на МСП, които имат икономически изгоден проект, но не могат да осигурят достатъчно банково обезпечение. Към средата на 2018 ОГФ е подпомогнал над 635 фирми, като е съдействал за отпускане на кредити за над 117 милиона лева и е поел гаранционен ангажимент за над 31 милиона лева

През 2018 г. Фондът стартира Програма за финансиране на иновативни и стартиращи предприятия (Програма ФИСП), която е нова гаранционна схема в допълнение към успешната Основна гаранционна схема, реализирана през последните десет години. С цел подпомагане и стимулиране на иновациите и стартиращите предприятия през 2018 г. в Столична община ОГФМСП обявява „Програма за финансиране на иновативни и/или стартиращи предприятия” (Програма ФИСП). Програмата представлява специализирана гаранционна схема на ОГФМСП и е разработена в изпълнение на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на София (ИСИС на София).  Насочена е към улесняване на достъпа на стартиращи и/или иновативни предприятия до финансов ресурс във връзка с реализацията и развитието на техните бизнес проекти. 

През ноември 2019 г. Morningside Hill стартира най-новия си фонд за рисков капитал MORNINGSIDE HILL VENTURE CAPITAL FUND, който е фокусиран върху осигуряването на капитал за растеж на български стартиращи компании. Фондът има под управление 28,6 милиона евро. Кандидатства се през електронна форма.  

Ню Вижън 3 (NV3) е фонд за рискови инвестиции в технологични компании на начален етап на развитие. 
NV3 оперира от София и инвестира в бързо растящи технологични компании, които се стремят да постигнат водещи позиции на глобалните и/или местните пазари. Основен инвеститор в NV3 е Фондът на фондовете със средства в размер на 19,1 милиона евро, осигурени от Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност 2014-2020“, съ-финансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.  

А. L. E. C. O. е първата българска програма на Европейския съюз за предприемачески умения и едностранен обмен на млади предприемачи от ЕС. Програмата цели в следващите две години да се изпратят минимум 120 млади европейски предприемачи в Силициевата долина, в Азия и в Израел с цел подобряване на предприемаческите им умения и създаване на партньорства. 

С бюджет до 1 млн. евро ще бъдат подкрепени до 200 кандидати от България и от цяла Европа. За да се възползват, те трябва да имат осъществим бизнес план, да са основали наскоро своя компания или да са участвали в програма „Еразъм за млади предприемачи“. Допълнителна информация: https://andreynovakov.eu/aleco/ 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: