Акценти от Седмата международна аграрна конференция

Акценти от Седмата международна аграрна конференция Снимка: pixabay.com

Стокови пазари, потребление и цени на месо

Институтът по аграрна икономика към ССА организира Седмата международна конференция “Земеделие и снабдяване с храни: пазари и аграрни политики”, състояла се на 27 и 28.10. 2020 г

 

Има достатъчно голям брой специалисти в земеделието, които са готови да си сътрудничат. Създаването на работещи съобщности  е основна дейност на Фондация ”Америка за България".

Земеделието е ключов сектор за българското развитие, посочи Виолета Недева от Фондация “Америка за България”, програмен директор на “Бизнес, предприемачество и технологии”. “Форуми като този са важни за тясната връзка с частния бизнес и професионалните организации, защото в средата на такова съдействие може да се оценят разработваните сценарии и модели за оздравителни решения в интересното време, в което живеем.

Стефка Боева, председател на Борда за говеждо и агнешко месо, изтъкна нуждата от съвместни проекти като този, по който  Бордът и ИАИ и в момента си партнират.  

За партньорство с науката, което да доведе до модерно, иновативно и устойчиво земеделие, говори и Симеон Караколев, председател на НОКА. Целта е да се насърчат инвестициите и дигиталното земеделие. Важно е моделите, разработвани от науката, да са достъпни,  разбираеми и допустими, отговарящи на реалността, подчерта той.  И отново припомни, че сега много говорим за дигитално земеделие, но 60 % от фермерите не могат да работят със смартфон. 

Постави се акцент и върху нуждата от финансиране на съвместни дейности с учените в земеделието и в частност - в животновъдството през Държавен фонд “Земеделие”, банките и други институции. 

Доц.д-р Божидар Иванов, директор на Института по аграрна икономика, представи на български темата “Глобални тенденции в стоковите пазари” на Джулиан Бинфийлд, от Университета на Мисури, САЩ. В началото той поясни, че университетът е създаден с пари на Конгреса на САЩ и има възможността да дава алтернативи на предвижданията на Министерството  на земеделието на САЩ. Гост на поредица от предишни конференции, поради епидимиологичната обстановка, на Седмата конференция Джулиан Бинфийлд се представи дистанционно, като  графиките му бяха подробно разяснени от директора на ИАИ, София. Някои от акцентите:

  • Над 20% от свиневъдството в Китай е загубено и са нужни решителни мерки за         преодоляване на кризата;
  • Пазарите са твърде неспокойни поради търговското напрежение и спорове между Китай и САЩ;
  • В случай, че се открие ваксина срещу  COVID-19,  през 2021 година ще има положителен растеж в макроикономическите показатели, след което отново – спад;
  • За разлика от очакванията, че под натиска в новите обстоятелства цените ще се движат надолу, в последните години те бележат отчетлив ръст;
  • Един от най-засегнатите сектори е ресторантьорският бизнес;
  • Ограничителните мерки от страна на Китай към Германия и намалелият внос на свинско месо от Китай за Германия допълнително засилват натиска;
  • През 2020 г. Китай ще внесе много повече соя - 100 милиона тона, което  ще благоприятства свиневъдството там и излизането от кризата;
  • През последните години цените  вървят тенденциозно нагоре, защото COVID кризата провокира участниците на пазарите да играят дългосрочно напред;
  • Спадът на цените на царевицата и пшеницата от 2012 до 2016, през 2020 бе последван от постоянен ръст нагоре.
  • Защо е така? Някои от отговорите – монетарната политака на държавите, презапасяване, включване на повече пари с номинална, а не реална стойност, което се отразява на инфлационните показатели.
  • Очаква се намаляване на консумацията на свинско месо в Европа заради проблемите с доходите. Очаква се  също свинепроизводството в Китай да се възстанови по-бързо.
  • От 2019 г. цените на млякото, с изключение на сухите млека, ще вървят нагоре.

Със свои теми участваха и учени от Института по аграрна икономика, предизвикали научен и медиен интерес, в т.ч. темата "Търсене на цифрови услуги в българското земеделие" от Божура Фиданска, докторант ИАИ, доц. д-р Петър Борисов, АУ-Пловдив; и проф. д-р Димитър Николов, ИАИ, София, както и темата ”Конкурентоспособност на българския млечен и месен сектор” представена от  Васил Стойчев, Институт по аграрна икономика, София

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: