Американският долар ще остане слаб, независимо кой ще спечели изборите

Американският долар ще остане слаб, независимо кой ще спечели изборите Снимка: https://pixabay.com/

Дори Тръмп да загуби от Джо Байдън, доларът може да не се възстанови скоро.

Ню Йорк (CNN Business) - Американският долар беше слаб през по-голямата част от президентството на Доналд Тръмп. Намаляването на данъците, по-големият дефицит и няколкото намаления на лихвените проценти от страна на Федералния резерв тласнаха зелената валута надолу. Но дори Тръмп да загуби от Джо Байдън, доларът може да не се възстанови скоро.

Администрацията на Байдън вероятно ще настоява за още повече стимули за потребителите и малкия бизнес поради пандемията COVID-19 - особено ако синята вълна дава на демократите контрол над Сената.

Байдън може също да настоява за отдавна закъснели увеличения на държавните разходи за инфраструктура, както и за инвестиции в програми за слънчева, вятърна енергия и други зелени енергийни програми.

По-високите разходи могат да компенсират всякакви допълнителни приходи, които влизат в държавната хазна, ако Байдън оттегли някои от намаленията на данъка на Тръмп.

„Резултатът от „синята вълна" може да бъде отрицателен за зелените пари поради още по-големия стимулов пакет от демократите, вдигащ инфлационния натиск", казва Лукман Отунуга, старши анализатор във FXTM, в доклад във вторник.

И все пак някои експерти по валути казват, че има възможност доларът да се повиши, ако Байдън спечели изборите и възстанови по-нормалната търговска политика.

Първо, Байдън вероятно ще заеме по-мека позиция по отношение на митата със съюзници като Европа, Мексико и Канада. Това би било добре за долара.

Администрацията на Байдън също може да се опита да използва по-дипломатични многостранни мерки срещу Китай като основен метод за справяне с икономическите въпроси извън търговията, като кражбата на интелектуална собственост.

Но реалността е, че по-голямата част от държавните разходи вероятно ще задържат долара в застой - независимо какво се случва с външната политика на Америка.

Стратези от Инвестиционния институт BlackRock пишат в доклад в понеделник, че очакват „положителни ефекти на глобалния растеж от увеличен фискален стимул, по-предсказуема търговска и външна политика на САЩ и перспектива за по-слаб долар", ако Байдън спечели.

Все по-често се призовават или Байдън, или Тръмп да номинират Джеръм Пауъл за втори мандат за председател на Федералния резерв. 

Мандатът на Пауъл изтича през февруари 2022 г., така че той вероятно ще трябва да бъде преноминиран през следващата година, за да има достатъчно време да получи одобрение от Сената.

Ако Пауъл остане в тази позиция, инвеститорите вероятно ще очакват лихвите да останат по-ниски за по-дълго, оказвайки допълнителен натиск върху долара.

Индексът на щатския долар, който проследява долара спрямо еврото, британския паунд, японската йена и няколко други големи световни валути, е спаднал с повече от 7%, откакто Тръмп встъпи в длъжност през 2017 г.

Доларът за кратко скочи тази година, преди COVID-19 да натисне спирачките на американската икономика, но намалява с около 3% през 2020 г. - макар че това не е най-лошото нещо в света на инвеститорите - тъй като промяната на долара е фактор, който има принос за набиращите сила големи технологични компании и други мултинационални фирми.

По-слабият долар има предимства за компании като Apple (AAPL), Coca-Cola (KO) и Procter & Gamble (PG), тъй като прави стоките и услугите им по-евтини за закупуване на външните пазари.

Има и счетоводна полза. Компаниите имат право да отчитат по-високи приходи от задграничните пазари, когато превръщат международните продажби обратно в долари.

Така че в действителност не би било от полза нито за Байдън, нито за Тръмп да провеждат икономическа политика, която да води до значително покачване на долара.

Но си струва да се отбележи, че доларът остава стабилен в смутни времена като тези. В крайна сметка, докато целият свят все още се възстановява от пандемията, американската икономика отбеляза растеж през третото тримесечие след рекорден спад през второто тримесечие.

Това е ключова причина доларът да не пада прекалено много - дори ако единият от кандидатите реши да оспори резултата от изборите в съда.

„Съмнявам се, че ще има значителен по-нататъшен спад на долара. Очаквам стабилизация - казва Фил Тоус, изпълнителен директор на компанията за управление на активи Toews Corp., в интервю за CNN Business. - Много други части на света все още се занимават с въпроса за поддържането на пандемията под контрол.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: