Китай постави целите си за следващите 5 години

Китай постави целите си за следващите 5 години Снимка: pixaby.com

Китайският президент Си Дзинпин, коментирайки във вторник предложенията на Китайската комунистическа партия за развитие на страната през следващите 5 години, заяви, че Китай очаква повишена опасност от множество различни видове заплахи.

 

Държавният глава и Централният комитет на Китайската комунистическа партия, който е най-висшият орган на управление в Китай, проведоха 4-дневна среща през миналия месец, на която обсъдиха икономическите и социалните цели, които страната ще 

се опитва да постигне през следващите 5 години

В изказването на Си Дзинпин не бе напълно ясно какви рискове точно крие бъдещето за Китай, но азиатската държава към момента се сблъсква със сериозни проблеми в отношенията със Съединените щати в областта на търговията, Хонконг, правата на човека в китайския регион Синцзян, както и икономическите последици от кризата, провокирана от разпространението на COVID-19.

 

Понастоящем, както и в близко бъдеще Китай е обект на множество противоречия и е изложен на рискове. В същото време различните видове рискови фактори, предвидими и непредвидими, са се увеличили значително", заяви Си, цитиран от държавната информационна агенция Синхуа.

 

Вместо да постави определена цел, като удвояване на брутния вътрешен продукт или дохода на глава от населението, Китай ще даде приоритет на оптимизирането на икономическата структура на страната и на подобряването на качеството

Според китайския държавен глава постигането на тези цели е напълно възможно и заяви, че Китай е осъществил идеята да се превърне в умерено проспериращо общество, като е готов да обяви това още през първата половина на 2021 г.

 

Китай се стреми да удвои вътрешното си потребление, а също отделя голямо внимание на иновациите. Същевременно страната се придържа към устойчиво и сигурно икономическо развитие с акцент върху по-голямо качество на растежа, заяви управляващата партия в Китай в свое комюнике през миналата седмица. 

 

Поднебесната империя е на път да не успее да покрие с минимални стойности целта за удвояване на брутния вътрешен продукт за десетилетието до 2020-а. За да успее все пак да спази заложеното, ще е нужен икономически растеж в размер на 5,6% до края на годината. Прогнозите отчитат, че в най-добрия случай е възможен растеж от максимум 2% на китайската икономика до края на 2020 г. 

 

Сред основните предложения на Китайската комунистическа партия за развитие на страната в икономическо и социално отношение са инвестициите в сферата на технологиите, като ключови проекти в областта на изкуствения интелект, квантовата информация и полупроводниците. Всички те ще дадат значителен стимул на икомомическия растеж на Китай. 

Развитие в изброените сфери ще позволи сливането на компании в нововъзникващи стратегически отрасли. Също така ще даде възможност за данъчни стимули за компании, които участват в основни научни изследвания.

 

Междувременно развитието на китайската дигитална суверенна валута ще бъде непрекъснато придвижвано напред

Продуктът на това технологично развитие ще бъде възможността Пекин, Шанхай и южната част на Китай, заедно с Хонконг, да се превърнат в световни центрове за технически иновации

 

Китайската комунистическа партия заяви, че ще повиши общата конкурентоспособност на държавната икономика и ще запази ролята на преработващата промишленост в икономиката като цяло стабилна. Тя добави, че ще продължи съществуващата политика да пресича възможността за спекулации в пазара на имотите

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: