Признаха слънчевата енергия за най-евтината електроенергия в историята

Признаха слънчевата енергия за най-евтината електроенергия в историята Снимка: ferra.ru

Експертите предсказаха и нейното бъдеще.

Eксперти от Международната агенция по енергетика (МАЕ) публикуваха доклад, според който в настоящия момент слънчевата енергия е призната за най-евтината електроенергия в историята.

 

В доклада се визира, че възобновяемите енергийни източници са в пъти по-изгодни от традиционните източници, основаващи се на изкопаемите горива, съобщава сайтът Popular Mechanics. Отбелязва се обаче, че това предимство се дължи преди всичко на финансовата подкрепа, която държавите оказват под формата на различни облекчения и преференции.

 

Специалистите от МАЕ твърдят, че до 2040 г. нарастването на популярността на слънчевата енергия в света ще бъде не по-малко от 43%. Освен вече използваното субсидиране от страна на правителствата, ръстът ще стане възможен и чрез намаляване на цените на самите слънчеви панели, а така също и чрез повишаване на ефективността на технологиите.

 

Според последните данни повечето страни в близките няколко години не планират да променят политиката си по отношение на екологично чистата енергия. Така че този сегмент ще продължи и за в бъдеще да разчита на данъчни облекчения, евтино финансиране и други преференции.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: