Разкрита е една от тайните за дълголетието на японците

Разкрита е една от тайните за дълголетието на японците Снимка: wikipedia.org

Продължителността на живота им е свързана с вътрешното състояние и хармонията със самия себе си.

Японският остров Окинава се смята за едно от тези кътчета на планетата, където хората живеят най-дълго. Учените са забелязали, че местните жители по-малко боледуват от рак и сърдечносъдови заболявания.

Според изследователя Дан Бютнер жителите на Окинава притежават силно развито чувство за определена цел и живеят осъзнато. Те имат това, което е прието да се нарича смисъл на живота. Предполага се, че всичко това действа като буфер срещу стреса, намалява риска от болестта на Алцхаймер, артрит и инсулт.

Д-р Робърт Бътлър, първият директор на Националния институт за стареене на САЩ, твърди, че способността да се намери и определи смисълът на живота увеличава продължителността му. Той установява, че хората с ясна цел в живота, с желание да се „пробудят" и да действат, са живели по-дълго от тези, които не са правили това, съобщава изданието Longevity.

Жителите на Окинава запазват дълго приятелството и предаността към семейството си. Те вярват, че взаимната подкрепа и топлото отношение към обкръжаващите изпълват човек с положителна енергия.

Освен това местното население отделя много време за съзерцаване на природата. Предполага се, че това помага за понижаване на кръвното налягане, намаляване на кръвната захар и подобряване работата на сърцето.

Японските дълголетници се увличат и по градинарството. Те засаждат лечебни растения - пелин, джинджифил и куркума.

Сред полезните навици на жителите на Окинава се отбелязват ежедневната физическа активност, предпочитанието да се наслаждават на днешния ден и да не си спомнят травмиращи психиката събития от миналото.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: