3 лесни начина да обединим бюджета си с този на половинката ни

3 лесни начина да обединим бюджета си с този на половинката ни


Дори и най-щастливите двойки имат спорове относно това как да отгледат децата, как да разделят домакинските задължения („О, не, скъпа, изчисти го ти... пак“) или дори къде да живеят (колкото е възможно по-далеч от свекървите). Но тези караници са детска игра в сравнение с майката на всички малки и недотам малки спорове, които се появяват във връзката - а именно тези за пари.
Смесването на доходите и битовите разходи става сложно и няма нито една надеждна стратегия, която да работи при всички. Ако единият съпруг работи, докато другият остава вкъщи, обикновено не става въпрос кой какво плаща и колко допринася - работещият съпруг обикновено се справя с всичко. Но когато и двамата съпрузи работят и разделят разходите, изготвянето на справедлив и разумен план е важно, ако се стремят да предотвратят финансовото недоволство и битките за пари да развалят отношенията им.

1. Направете анализ

Мисля, че е смешно как някои съпрузи могат да говорят за всичко под слънцето, но въпреки това да се скарат, когато дискусията се завърти покрай парите.
За щастлив финансов живот с половинката си трябва да сте откровени и да провеждате тези разговори, въпреки че може да са неудобни. Не е моментът да се притеснявате от дълга на кредитната си карта или от факта, че внасяте значително по-малко в домакинството. Преди дори да можете да помислите за разделяне на сметките, трябва да знаете какви са доходите ви и какви са разходите ви.
„Седнете с половинката си и направете равносметка“, казва Ашли Файнщайн Герстли, сертифициран треньор по CPC. „Въпреки че някои сметки ще бъдат различни всеки месец, трябва да можете да излезете със средностатистически диапазон.“ Това включва събиране на вашите комбинирани приходи, плюс общите разходи за постоянни и променливи разходи на домакинството, като наем/ ипотека, комунални услуги, хранителни стоки, транспорт, застраховки и др. "
В тази дискусия вие също трябва да решите кои разходи да включите в разделянето. Може да се съгласите да разделите само разходите за домакинството и да накарате всеки от вас да носи отговорност за личните си разходи като студентски заеми, кредитни карти, подстригване или маникюр. Което е препоръчително. Ще се възмутите от съпруга си, ако сте принудени да плащате целите тези разходи.

2. Реалистични очаквания

Когато разделяте сметките със съпруга/та ви, може да възникнат проблеми - нереалистични очаквания. Може да изглежда логично разделянето на 50–50, като всеки съпруг внася равен дял в съвместните разходи. Но този подход работи само когато двете страни имат сходни доходи. Помислете за това: Ако печелите 3000 на месец, вашият съпруг печели 1000 на месец, а споделените ви разходи достигат 1500 на месец, разделянето на сметките по средата няма много смисъл. Този подход завършва с това, че вашият съпруг харчи половината от доходите си за домакински разходи.
Дейвид Бакке, експерт по лични финанси в Money Crashers, препоръчва различен план.
„По-справедлив начин за разделяне на сметките е всеки съпруг да плаща процент в зависимост от това колко печели - казва той. - Ако единият съпруг прави 65% от общия доход на домакинството, това е процентът от сметките, за които той или тя отговаря.“
Тази стратегия гарантира, че има достатъчно паричен поток за покриване на разходите на домакинството, но позволява на всеки съпруг доход за лични разходи и изграждане на личен бюджет, независимо дали се подготвя за пенсиониране или увеличава личната си спестовна сметка.

3. Споделена сметка или отделни сметки

След като решите колко ще допринесе всеки човек, следващата стъпка е да решите дали ще имате един акаунт за споделени разходи или ще платите собствения си набор от сметки от собственото си банкиране. Наистина няма правилен или грешен начин да се справим с това.
С акаунт за споделени разходи и двамата внасяте определен процент и плащате всички сметки от един акаунт. Може би ще сработи - просто знайте, че наличието на споделена сметка за разходи означава огромна нужда от комуникация помежду ви. По тази сметка трябва да има достатъчно пари по всяко време, за да покриете сметките си, и трябва да се доверите, че съпругът ви не взема ненужно от тази сметка, което може да доведе до недостатъчни средства и такси за овърдрафт.
Друга стратегия, която може да бъде също толкова ефективна, е да решите за кой набор сметки отговаряте и след това да платите тези сметки от собствената си сметка.
„Съгласно тази стратегия всеки човек поддържа своя собствена сметка и определя за какви разходи ще отговаря всеки съпруг, като по този начин запазва черна завеса над сметките и поддържа максимална финансова независимост“, казва Андреа Ризк, основател и главен изпълнителен директор на Risk Public Връзки.
Някои двойки избягват тази стратегия, защото чувстват, че финансовите проблеми лесно могат да попаднат под радара. Ако съпругът им изостане при плащане на комунални услуги или плащане на автомобил, те искат да знаят възможно най-скоро. Това е напълно разбираемо.
За да нямате изненади по-късно, вие и вашият съпруг/съпруга можете да се съгласите да имате собствен набор от сметки, но също така да се съгласите да управлявате всички споделени разходи онлайн. И двамата ще държите паролите за тези акаунти, като ще имате свободата да проверявате състоянието на плащане на акаунтите по всяко време.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: