Официално: От днес маските са задължителни на открито

Официално: От днес маските са задължителни на открито Снимка: pikist.com

Мярката важи при струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м.


От днес, 22 октомври, се въвежда противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места.

Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с издадена вчера Заповед № РД-01-609/21.10.2020 г.

При струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.).

Изключения са клиентите в местата за хранене и в питейните заведения; спортуващите на открито и закрито; участниците в конгресно-конферентни мероприятия и др. подобни по време на изказванията си; водещите и гостите в телевизионни предавания; децата до 6-годишна възраст.

Съгласно заповедта всички лица, когато се намират в закрити обществени места, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.).

По смисъла на заповедта обществени са местата, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване: средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др.

Съгласно същата заповед лицата, предоставящи административни и други услуги на граждани, следва да използват средствата на информационните и комуникационните технологии и при възможност да предоставят съответните услуги в електронна среда.

Заповедта на министъра на здравеопазването е в сила от 22 октомври до 30 ноември и отменя предишна Заповед № РД-01-548 от 30.09.2020 г.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: