Министър Нинова: Спечелихме на първа инстанция делото с мобилните оператори

Министър Нинова: Спечелихме на първа инстанция делото с мобилните оператори Снимка: Министерство на икономиката

Предварителното изпълнение на Заповедта остава в сила

Добра новина за българските семейства днес е, че спечелихме на първа инстанция делото с мобилните оператори. Това заяви на извънреден брифинг вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

По думите й, Административен съд - София град се произнесъл по жалба на „Теленор България“ срещу Заповедта на Министерството на икономиката и индустрията, с която в края на миналата година се забрани повишаването на цените, а намеренията на мобилните компании бяха обявени като нелоялна търговска практика. 

Според мотивите на жалбоподателя индексирането на цените по договорите с потребителите не представлява особено важен обществен интерес. В отговор министър Нинова бе категорична, че в момента повишаването на цените и натискът върху живота на хората е въпрос от най-висок обществен интерес. Тя подчерта, че Съдът е признал тези мотиви, произнесъл се е по този въпрос със следното определение: Остава без уважение жалбата на „Теленор България“ за отмяна изцяло на предварителното изпълнение на нашата заповед и дава възможност това определение да бъде обжалвано с частна жалба пред Върховния административен съд в седем дневен срок“. 

Икономическият вицепремиер определи този акт като една малка победа в желанието да се помогне на българските граждани в тези трудни моменти от натиск, от нелоялните търговски практики, от опит да се трупа печалби на гърба на хората. „За нас е важна тази първа стъпка, че спечелихме делото на първа инстанция и ще продължим тази политика докрай“, подчерта тя.

В допълнение отправи апел към мобилните оператори: „Не повишавайте цените, докато тече този процес, повишаването на цените ще бъде незаконно, заради Заповедта, която издадохме в Министерството на икономиката и индустрията. И не пращайте на хората SMS-и, това е подвеждаща информация. Не може да повишавате цените, докато тече съдебният процес.  Дори да се обжалва това определение ние ще продължим същата политика.“ 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: