Силен спад на европейските борси на фона на втората вълна от коронавирус

Силен спад на европейските борси на фона на втората вълна от коронавирус Снимка: bnr.bg

Европейските акции се намират под силен натиск от продажби на борсите на стария континент поради инвеститорски притеснения относно негативното икономическо влияние на втората вълна от коронавирусна инфекция.

За последното денонощие са отчетени рекордни случаи на COVID-19 в Германия и Великобритания, а редица европейски държави започнаха да въвеждат нови противоепидемични мерки за овладяване разпространението на коронавируса, съобщи БНР.

 От своя страна лидерите на ЕС се събират в Брюксел, за да оценят хода на Брекзит преговорите с Великобритания, като инвеститорите се опасяват, че може и да не се стигне до двустранна търговска сделка преди края на годината.

Снощи (14 октомври) американският финансов министър Стивън Мнучин отбеляза, че е малко вероятно да бъдат договорени нови антикризисни финансови стимули в САЩ преди президентските избори в началото на ноември.

Всичко това предизвика силен спад на европейските пазари на акции, като основните фондови индекси се понижават с над 2%.

Днес (15 октомври) към 12,00 българско време общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 2,32%, германският индекс DAX се срива с над 3%, френският CAC 40 - с 2,42$, а британският FTSE 100 - с 2,36%.

Подновените инвеститорски опасения относно втората вълна на коронавирусната пандемия се отразяват особено негативно при търговията на акции на големите европейски авиопревозвачи, както и на туроператорските и хотелиерските вериги.

Така например акциите на Deutsche Lufthansa поевтиняват с близо 6%, на International Airlines Group (собственик на British Airways) - с 5,2%, на Air France-KLM - с 3,5%, на хотелиерския оператор Whitbread - с 5,9%, на Accor - с 5,78%, и на InterContinental Hotels - с 3,36%.

Спад с над 1% бележат и фючърсите на основните американски фондови борси преди старта на днешната търговия на Уолстрийт, като фючърсите на DJIA се понижават с близо 300 пункта (спад с 1,01%), на широкия индекс S&P 500 - с 1,12%, и на технологичния индекс Nasdaq 100 - с 1,8%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: