В САЩ регистрираха първото успешно лекарство срещу вируса Ебола

В САЩ регистрираха първото успешно лекарство срещу вируса Ебола

Новото лекарство е одобрено за употреба както от възрастни, така и от деца.


Американската администрация по храните и лекарствата обяви, че е одобрила първото успешно лекарство срещу  вируса Ебола, един от най-смъртоносните патогени на планетата, съобщава Forbes.

Лекарството с търговско наименование Inmazeb е смес от три моноклонални антитела, произведени от американската фармацевтична компания Regeneron. То е одобрено за употреба както от възрастни, така и от деца след проведено клинично изпитване сред 382 пациенти в Демократична република Конго. По данни на „Лекари без граници" в страната наскоро е било обявено 11-о огнище на Ебола за малко повече от 40 години.

Вирусът Ебола се предава чрез директен контакт с кръв, телесни течности и тъкани на заразени хора или замърсени повърхности, което поставя тези, които живеят в страни от третия свят, и здравните работници пред изключително висок риск от инфекция.

Десетилетия на инвестиции в нови технологии, отдадеността на учени от световна класа и смелият принос на лекари и пациенти, заедно със забележителното сътрудничество между водещи международни здравни организации и правителства, доведоха до този важен момент", каза Джордж Янкопулос, президент на компанията производител.

„Тъй като прилагаме същите усъвършенствани технологии и производствени възможности срещу COVID-19, се надяваме, че отново ще можем да демонстрираме как силата на науката може успешно да се използва срещу опасни инфекциозни заболявания", каза още той.

Въпреки че регистрацията на новото лекарство отбелязва важна крачка в борбата със смъртоносната инфекция, Ебола остава изключително животозастрашаваща, предупреждава Forbes.




    

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: