Всичко, което трябва да знаем за 5G

Всичко, което трябва да знаем за 5G Снимка: pixabay.com

Мнозина очакват Apple да представи първото си 5G устройство днес, въвеждайки нова ера за потребителите на iPhone. Преди събитието ето всичко, което трябва да знаете за светкавично бързата 5G технология.

Честно казано, не знаем какво точно ще се случи. В момента го определяме като 4G на стероиди“, каза за ABC News Мириам Джоаре, консултант в технологичната индустрия и домакин на подкаст Mobile Tech. „Но самата 4G позволи неща като Snapchat и Instagram Stories, които не бихме могли да предвидим.“

Първият голям скок напред в развитието на клетъчните технологии започна в средата на 70-те до средата на 80-те с 1G - първия път, когато хората наистина успяха да комуникират безжично. През 90-те години се появи 2G, което направи революция в мобилните телефони, като създаде универсален стандарт в различни мрежи и дигитализирани телефонни разговори. В края на 90-те се появи 3G, който осигури най-елементарния достъп до интернет и данни за телефоните. И накрая, в края на 2000-те дойде 4G - който предлага по-бърза свързаност, дава приоритет на данните и позволява на потребителите да гледат неща като YouTube и Netflix от нечий телефон.

Всяко поколение добавя нещо ново - каза Жоаре, - докато 5G просто експлодира в едно ново измерение.“

На най-базисно ниво 5G е „новото поколение мобилни технологии“, според Сандро Таварес, ръководител на 5G и Mobile Networks Marketing за Nokia, който работи за предоставяне на 5G мрежи на основните доставчици на услуги в САЩ.

Фокусира се, разбира се, в предоставянето на данни и глас, но го прави по малко по-различен начин, който всъщност ни позволява не само да осигурим по-добра скорост, отколкото с 4G, но той разглежда и още един аспект - латентността“, каза Таварес пред ABC News. „Латентността е времето, през което набор от данни отнема да премине от точка А до точка Б.

Джоаре добави, че 5G „обещава много по-високи скорости, много по-голям капацитет и много по-ниска латентност, което в основата е колко бързо реагира мрежата на нещата."

Причината да се вдига толкова много шум около него е, защото обещава поне да донесе на пазара много нови приложения", каза тя.

Тя добави: „Рационалното нещо, което трябва да се каже, е, че това е 4G на стероиди. Но в същото време 4G ни донесе толкова много неща, които нямахме с 3G, така че какво ще ни донесе 5G?"

Ако говорите за максималните скорости, които сте виждали до момента, те са около 1,5 гигабита в секунда“, според Таварес. „Ако разгледате теоретичните граници, към които индустрията работи, очакваме да получим до 10 гигабита в секунда.“

Жоаре го определи като: „5G е със светкавична скорост."

Всичко е свързано и всичко е безжично, очевидно мрежата все още инсталира захранване, но базовите станции на дома може да останат в миналото“, добави тя.

Представете си бъдеще, може би след пет години, когато всяка Тесла има 5G, а всеки Мерцедес има 5G и те си говорят - каза тя. - Вече няма да се разчита на сензорите в колата, а на комуникацията, защото комуникацията е много бърза и може да изпраща големи количества данни."

Таварес отбеляза, че „една от най-големите разлики, които 5G ще доведе в бъдеще", е, че „не само ще се съсредоточи върху мобилните телефони, но ще свърже и всички останали неща".

Ще бъдат създадени много нови знания и ще трябва да обучим хората много по-бързо“, добави той



 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: