МВФ анонсира още по-голямо задълбочаване на глобалната икономическа криза

МВФ анонсира още по-голямо задълбочаване на глобалната икономическа криза Снимка: Global Look Press

Ръководителят на Международния валутен фонд, Кристалина Георгиева, заяви, че актуализираната прогноза за глобалната икономика, която ще бъде публикувана през юни, ще бъде ;по-лоша от песимистичната прогноза", публикувана през април.

Тогава експертите от МВФ заявиха, че коронавирусът ще нанесе най-мощния удар, който световната икономика не е получава от 30-те години на миналия век.

През април МВФ прогнозира спад на глобалния БВП от 3%. Като в страните с развиващи се икономики показателят ще намалее средно с 1%, но в развитите страни - с 6,1%.

Сега фондът е принуден да преразгледа прогнозите си.

„Като се има предвид, че кризата продължава да се разраства, настоящите перспективи са дори по-лоши и от без това песимистичните ни прогнози. Без глобални медицински решения за много страни развитието на ситуацията ще бъде още по-неблагоприятно", каза Кристалина Георгиева по време на онлайн конференцията на FT Global Boardroom.

Георгиева припомни, че според предишна прогнозата на МВФ се е предполагало, че развиващите се страни ще се нуждаят от 2,5 трилиона долара финансова помощ, за да оцелеят в условията на кризата, но сега този праг вероятно ще бъде повишен.

„Много е важно да се концентрираме върху ясното разбиране какви мерки за защита можем да предложим на развиващите се страни, така че проблемът с ликвидността да не се превърне в проблем с платежоспособността"
, обясни ръководителят на МВФ и добави, че като цяло държавите са обявили мерки за фискална подкрепа за 8,7 трилиона долара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: