МОН: 80 000 лаптопа за онлайн обучението

МОН: 80 000 лаптопа за онлайн обучението Снимка: Pixabay

Броят на заразените ученици и учители от началото на учебната година все още не е притеснителен, обявиха вчера на брифинга на Националния оперативен щаб.

Според статистиката броят на заразените ученици е 101, а на учители – 133. Под карантина са 3268 ученици и 119 учители. На 1000 паралелки 3 са карантинирани.

От началото на учебната година от Министерството на образованието (МОН) уверяват, че няма да се преминава към напълно дистанционно обучение. Постоянно обаче отделни класове са поставяни под карантина и учат онлайн. По време на традиционните грипни епидемии най-вероятно някои области ще преминат изцяло на онлайн обучение.
Затова въпросът колко подготвени са учениците, учителите и родителите за онлайн обучение има първостепенно значение.
Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, на основание на проведена анкета сред учителите, съобщава, че 45,9% имат служебни лаптопи и 54,1% нямат.

„Половината от колегите имат нужда от служебни лаптопи. Това не е новина за синдиката. Повечето имат домашни лаптопи“, заяви Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование“ на КТ „Подкрепа“ в „Тази сутрин“ по Би Ти Ви.

На въпроса: „Учениците, с които работите, имат ли дигитално устройство?“, учителите и педагозите отговарят: 39,3% - „да“, 46,9% - „част от тях“, 6,4% - „не“, и 7,5% - „не знам“.
На въпроса: „Предоставят ли ви се служебни средства за покриване разходите за интернет?“, учителите отговарят: 1,7% - „да“, и 94,5% - „не“.


„МОН има готовност да предостави 80 000 лаптопа до края на учебната година“, заяви Пенка Иванова от министерството. Срокът е дълъг, тъй като процедурата по оформяне на обществените поръчки изисква време, а „дотогава ще разчитаме на взаимопомощ“, допълни тя.

За учителите, които преподават онлайн през тази учебна година, МОН предвижда 30 лева на месец за консумативи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: