Природозащитници търсят причините за замърсяването на морето в района на руския полуостров Камчатка

Природозащитници търсят причините за замърсяването на морето в района на руския полуостров Камчатка Снимка: pixnio.com

Природозащитници търсят отговори за случващото се на отдалечения руски полуостров Камчатка, където през последните няколко дни плажовете са покрити с мъртви морски създания. Труповете на морски таралежи, тюлени и октоподи могат да бъдат забелязани в отдалечения руски регион. „Грийнпийс" окачествява случилото се като „екологична катастрофа".

Предполага се, че мъртвите животни са станали жертва на токсичен разлив в Тихия океан. Засега източникът на замърсяването не е ясен. Руският тихоокеански флот отрича да има някакво участие в екологичното бедствие, а местните власти не са докладвали за скорошни индустриални аварии или необичайни събития.

В социалните мрежи се появиха снимки на щетите от странното замърсяване на Халактирския плаж, който е изключително популярен сред сърфистите.

Редица водолази и сърфисти са се оплакали от странни и непрятни симптоми след влизането си във водата - болки в очите и гърлото, както и гадене. По информация на Министерството на здравеопазването на автономния руски регион поне 9 души са потърсили медицинска помощ, след като са били в контакт с водата на Халактирския плаж през миналата седмица.

„Грийнпийс" съобщава, че във водата „са регистрирани нива на петрола 4 пъти по-високи от нормалните и 2,5 пъти повече фенол от разрешеното".

Необяснимо е, че все още не можем да намерим източника на това замърсяване. Без съмнение то има катастрофално вляние върху дивата природа, както може и сами да видите", заяви Василий Яблоков, който отговаря за проекта на „Грийнпийс" в Русия.

Откъдето и да мине замърсителят, след него остава само диря от мъртви животни и растения. Цялата красота на морето е унищожена, а рибата във водата е мъртва, сякаш се е сварила."

Областният управител на Камчатка Владимир Солодов заяви, че ще направи всичко възможно, за да се ракрие какво причинява тази екологична катастрофа. Той допълни още, че няма да пропусне да потърси отговорност от всеки, който е опитал да прикрие мащабите на бедствието.

Местните власти не изключиха замърсяването да се дължи на сеизмична активност или природен феномен, подобно на „водораслите, които са донесени на бреговете по време на буря".

Руските власти в събота също обещаха да направят разследване на тази „потенциална екологична катастрофа".

Камчатка е един от най-отдалечените региони на Русия, но популярността му сред туристите в последните години расте заради красивата природа, плажовете и активните вулкани. Полуостровът е бил затворен за посещения до разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години на миналия век заради многото военни инсталации там.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: