Столичани ще избират кои проекти да бъдат реализирани от общината

Столичани ще избират кои проекти да бъдат реализирани от общината

Програмата има за цел да насърчи прякото участие на гражданите в предлагането на проекти и разпределението на бюджета.

Гражданите ще избират чрез гласуване проектите, които да бъдат реализирани от Столичната община. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова по време на представянето на проектната сесия по най-новата програма на общината „София избира", съобщава БНР. Програмата ще разполага с бюджет от 1,5 млн. лева и ще бъде реализирана догодина. 

В нея граждани, граждански и професионални организации ще могат в следващите три седмици да предлагат идеи за подобряване на градската среда. В края на сесията софиянци ще изберат с гласуване, кои проекти да бъдат реализирани през 2021 г., а експертите на общината ще преценят доколко идеята е допустима до 31 октомври. За финансиране по новата програма могат да кандидатстват идейни проекти за реализация в градска среда, които, след одобрение, ще станат част от инвестиционната програма на общината за догодина.

„Нашата идея, по примера на Париж и други европейски градове, е за пряко участие на гражданите при избора на проекти, които да бъдат реализирани от общината. В рамките на този милион и половина можем да финансираме един или няколко проекта. Това ще зависи от избора на гражданите”, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова. Ако на първо място е проект с бюджет 1,5 млн., ще бъде реализиран само той, ако общата стойност на първите 3 проекта е 1,5 млн., ще бъдат реализирани и трите. „Гражданите предлагат и избират, а общината реализира тези проекти", подчерта тя.

„В рамките на един месец, до края на ноември, гражданите ще могат да гласуват в интернет за всички проекти, които бъдат предложени”, каза още градоначалникът. Срокът за подаване на идейните проекти е 25 октомври. От 1 до 31 ноември чрез пряко гласуване на страницата на Столичната община ще бъде решено кои от тях ще се реализират.

За последните 10 години Столична община е разработила 7 програми на за финансиране на външни проекти на обща стойност 4 млн. лв., съобщават от общината. Това са програма „Култура“, „Европа“, „Младежки дейности и спорт“, „Детско-юношески спорт“, „Зелена София“ и „Социални иновации“. При тези програми предложенията идват от гражданите и различни неправителствени и професионални организации, а класирането се извършва от общинските експертни комисии. В новата програма и предложенията, и класиранията ще идват от гражданите, а реализацията ще бъде от общината.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: