Човешкото сърце: Изследователи картографират 500 000 клетки

Човешкото сърце: Изследователи картографират 500 000 клетки

Сърцата на жените имат повече мускулни клетки от сърцата на мъжете

Човешкото сърце е истинско чудо. Това беше известно преди изследователите да започнат внимателно да изучават и картографират половин милион сърдечни клетки. Тяхната работа има за цел да улесни изследванията на сърдечните заболявания и да създаде ново разбиране за здравето на сърцето. Неизвестни досега клетъчни типове са записани в клетъчния атлас. Учените откриха важна разлика между женското и мъжкото сърце.


Сърцата на жените имат повече мускулни клетки от сърцата на мъжете.

Жените имат по-малко сърце от мъжете, но повече клетки на сърдечния мускул и по-малко съединителна тъкан. При мъжете е обратното, което може да ги направи по-податливи на сърдечни заболявания. Това е една от констатациите от изследването на сърцето, публикувано в научното списание „Science". Изследователи от британския институт Wellcome Sanger и германския център за молекулярна медицина Max Delbrück изследват 14 човешки сърца, които са били отстранени за даряване на органи, но не са могли да бъдат трансплантирани. Седем от тях са на мъже, останалите седем са на жени.


Учените изследват клетъчни проби от шест различни зони на сърцето и определят техните генетични характеристики. Кристина Зайдман, съавтор на изследването, обяснява: „Това означава, че имаме един вид пощенски код, който ни казва за всяка клетка към коя популация принадлежи."

Сега позицията, видът и активността на всяка клетка са известни.


Освен това изследователите разглеждат отблизо рибонуклеиновата киселина и така дешифрират генната активност. По този начин те знаят не само позицията и типа на клетката, но и дейността на всяка отделна клетка. Като резултат е налице неочаквано разнообразие с много различни, неизвестни досега подтипове. Всяка сърдечна зона има специална комбинация от тях. И не само мускулните клетки, но и клетките на съединителната тъкан показват различни модели на активност - индикация за огромната сложност на органа. Все още не е известно как точно това огромно разнообразие от клетки координира тяхната дейност, а това е по-следващата област за изследване.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: