Д-р Диян Бадев: Здравето на човек зависи от личността и поведението му

Д-р Диян Бадев: Здравето на човек зависи от личността и поведението му

Д-р Диян Бадев живее и лекува в гр. Плевен. Практикува традиционна и алтернативна медицина и по-специално - иглотерапия, хомеопатия, лазертерапия, озонотерапия. 

Д-р Бадев, колко лично и професионално Ви засегна пандемията?


- В медицинските среди винаги се е работило с повишено внимание към хигиена, дезинфекция и предпазни средства. Това с дезинфекциите са си нормални неща, които трябва да съществуват и извън пандемията. Защото не е само този вирус. Навсякъде има вируси и паразити. Затова е нормално човек да държи ръцете си чисти. 


Наистина ли е толкова опасен този вирус?

- Мога да кажа, че за едни е опасен, за други – не. Както и всеки друг вирус. Има хора, които прекарват хепатит на крак и се изчистват, а други – не. Всичко зависи от личността на човека, от изходното състояние на организма му, от цялото му поведение. 

Имате специалност акушерство и гинекология. Кое ви накара да се насочите към алтернативна медицина – иглотерапия и хомеопатия? 

- Една голяма част от пациентките ми се оплакваха от болки в слабините. След много прегледи се убедих, че голяма част от тях нямат болни яйчници, а те за това идват. И след  изследвания се оказваше, че те не са с болни яйчници. 

За една голяма част от тях причината бяха коренчеви болки от проблеми в кръста, които ирадиират към слабините. Най-чести причини за тези болки са дископатии и артрозни промени и започнах да търся методи да ги повлиявам и да контактувам с колеги, които са се насочили към нетрадиционната медицина. 

Специализирах акупунктура при д-р Емил Илиев в Медицинска академия – София, който е специалист от международна величина. Той ме въведе в китайската философия и медицина, доказани през хилядолетията. 

Стъпка по стъпка това ме завладя. Мисля, че трябва да се използва широко, не казвам, че е панацея, но иглотерапията може да се използва заедно с всички други методи. 

Каква е същността на китайската медицина?

- Китайците казват, че човешкото тяло е като една градина. Всеки орган е като една леха. В тази градина тече вода по вадички. И тези вадички могат да бъдат увредени от къртици, от замърсявания. И някой трябва да поддържа циркулацията на водата, за да се поливат адекватно лехите. И освен това трябва да се торят. Най-добре с естествени торове, но някой път те не стигат и затова се включват и изкуствени. Прибягва се и до пестициди. 

Китайската медицина е насочена към окопаването, към канализирането на вадите и към наторяването с естествени торове, но не се изключват и изкуствените, когато  интервенцията е закъсняла. 

Как работи иглотерапията?

- Тя е изкуство, известно от хиляди години. Състои се в поставянето на игли в биоакативни точки по тялото. И поставени в тези точки, те са като отвертката в контакта. Като се затегне болтчето, се възстановява връзката и токът потича нормално. Иначе прегрява, хвърчат искри и горят уреди. 

Оказва се, че поставена в тази биоактивна точка, иглата възстановява потока на енергията, което е предпоставка за нормална работа на органите и системите. 

Чрез акупунктурата се цели възстановяване на енергийното равновесие. Човек може и сам да постигне това, но трябва ежедневно да използва такива практики като йога, медитации, тай чи, цигун. 

Добре е да поддържа всеки ден връзката си с природата, по няколко часа. В днешно време животът е много динамичен и щом има социални контакти, емоциите са винаги в повече. Трудно е човек да не допуска грешки в храненето, не може да не го духне вятърът и да не стои на течение, или пък да не прегрее. 

По този начин попада в дисбаланси, а балансът се възстановява най-бързо с акупунктура. 

Какво не може да лекува иглотерапията?

- Поначало тя е метод за поддържане и възстановяване на здравето, възвръщайки нормалния ход на енергиите по каналите. Все едно да отвориш прозорците, за да влезе свеж въздух, а мръсният да излезе. Като се възстанови ходът на енергията, се връща и здравето, а то трябва да се поддържа цял живот. 

Как се постига добро здраве?

- Пълноценното хранене, адекватната физическа активност и поддържането на енергийните канали са основата на доброто здраве. Нека не забравяме обаче, че на тези енергийни канали им влияят климатични фактори, храни и емоции. Опираме и до ценностната система, която да гарантира на човека устойчива психика, която да не обръща хода на енергията в каналите. 

Какво означава това?

- Например човек, който не контролира емоциите си, смущава хода на енергията в каналите. Китайците наричат прекомерния гняв „вятър и огън, изкачващ се нагоре“. Това смущава енергията в меридианите на черния дроб и жлъчката. При тежки състояния това може да причини инсулт. 

Още по-лошо става, ако гневът се съчетае с прекомерни количества алкохол, кисели и горещи храни. Иглотерапията, ако се приложи навреме, може да предотврати редица усложнения. 

 Много ли са болни хората и много ли са болните хора? 

- Почти всеки човек има някакъв проблем. Гледам, че по нашите пътища доста коли са стари, ама вървят. Така е и с хората - болни са, обаче ако се поддържат - живеят дълго, достойно и без да са зависими.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: