Учени откриха тайната на приятелството, започнало "от първото вдишване"

Учени откриха тайната на приятелството, започнало "от първото вдишване" Снимка: medaboutme.ru

Хората избират подобни на техните миризми

Изследователи установиха, че хората предпочитат да създават приятелства с някой, който има подобна на тяхната телесна миризма. С помощта на електронен нос учените прогнозират качеството на социалното взаимодействие между непознати.

В научна работа, публикувана в списание Science Advances, изследователи от Института за наука Вайцман изследват как миризмите на тялото влияят на приятелските връзки. Резултатите показват, че носът има по-голямо влияние върху избора на приятели, отколкото се смяташе досега.

В първия експеримент учените анализирират миризмите на доброволци. За изследването са избрани двойки близки приятели от един и същи пол, които не са свързани с романтични чувства и чието приятелство се развива много бързо. Изследователите предполагат, че тъй като приятелството "от пръв поглед" възниква преди по-дълбокото познанство, влиянието на физиологичните фактори в такава връзки ще бъде по-голямо.

Изследователите събират проби от телесна миризма от доброволците и от контролна група, в която са включени непознати хора. Анализът на миризмите с помощта на електронни сензори показва, че има много общо между миризмите на приятелите. Резултатите са потвърдени и с помощта на сляпо тестване, включващо хора: "контролерът" успешно открива проби, получени от приятели, сред набора от миризми.

Учените провеждат допълнителен експеримент, за да изключат влиянието върху миризмите на приятели с подобен начин на живот: например с едно и също хранене. Използвайки електронни сензори, изследователите анализират миризмите на непознати доброволци и прогнозират качеството на невербалното социално взаимодействие.

Участниците в експеримента трябвало да взаимодействат невербално по двойки и след това да преценят доколко им се харесва партньорът и колко вероятно е те да станат приятели. Заключенията на изчислителния модел се оказват на 71% точни.

«Това не означава, че ние се държим като кози или земеройки - хората вероятно разчитат на други, много по-важни сигнали при вземането на социални решения. Но въпреки това, резултатите от нашето изследване показват, че носът ни играе по-голяма роля, отколкото се смяташе досега, при избора ни на приятели», казва Инбал Равребу, съавтор на изследването.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: