Топ 5 руски градове по брой на откраднати автомобили по време на пандемията

Топ 5 руски градове по брой на откраднати автомобили по време на пандемията Снимка: elsoldelcentro.com.mx

Затварянето на границите е повлияло на намаляването на броя на кражбите на луксозни возила, но не и на масовите автомобили.

Застрахователите твърдят, че затварянето на границите между държавите по време на коронавирусната пандемия е повлияло на намаляването на броя на кражбите на автомобили от премиум клас, но кражбите на масовите автомобили все още си остават цел на престъпниците.

 

Една от най-големите застрахователни компании в Русия - „АлфаЗатраховане" (заема 12,6% от всички доброволни застраховки в края на 2019 г. в Белгородска област), публикува данни за кражбите на автомобили по време на пандемията и след премахването на основните ограничения – т.е. за периода от март до август 2020 г.

 

Става дума за случаите, когато клиентите се обръщат към застрахователите агенти за получаване на обезщетения по застраховка КАСКО, която обикновено се оформя за новите автомобили.

 

Анализът показва, че на Санкт Петербург се падат 43% от всички кражби, а на столицата Москва - 37% . В топ 5 на градовете по брой откраднати автомобили влизат още Воронеж, Калуга и Белгород. Според статистиката на застрахователната компания най-често засегнати са собствениците на автомобили от масовия сегмент, които са не по-стари от две години.

 

Разследванията показват, че автомобилите се крадат основно за последващо разглобяване и продажба на части. В същото време кражбите на луксозни автомобили са намалели, тъй като те обикновено се препродават в съседните страни. В условията на затворени поради пандемия граници извършването на такива престъпления стана проблематично.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: