Борис Джонсън налага строги ограничителни мерки и солени глоби за нарушителите

Борис Джонсън налага строги ограничителни мерки и солени глоби за нарушителите

Британският премиер ще направи обръщение към нацията във вторник вечерта.
Джонсън възнамерява да обяви ограничителни мерки, които ще засегнат по-специално работното време на ресторантите, баровете, кафенетата и, разбира се, пъбовете - всички тези заведения ще затварят в десет вечерта. На клиентите ще се сервира само на масата; на бара това вече е забранено.

Сър Патрик Валенс, старши научен съветник на министър-председателя, обясни решението на кабинета по следния начин: „Инфекцията се разпространява много бързо, броят на заразените нараства експоненциално, очакваме рязко увеличаване на броя на случаите, а това от своя страна ще доведе до увеличаване на смъртните случаи."

В пресата изтече информация за глобите, първото нарушение ще струва на собствениците на заведения 1000 лири, при следващи нарушения могат да достигнат до 10 000 лири. Всички тези мерки ще влязат в сила от четвъртък.

Във Франция през последните 24 часа са установени над 5 хиляди нови случая на инфекция. И както във Великобритания, най-голямо безпокойство предизвиква възможността болничната система да приеме всички, които се нуждаят от хоспитализация, тъй като никой не е отменял планираните операции и последващите грижи в реанимацията, както беше през пролетта.

Властите изключват - засега - въвеждането на пълна карантина, но правят задължително носенето на маски навсякъде, включително на улицата, както например в Лион, както и намаляването на броя на посещенията в домовете за стари хора и забрана на семейни срещи, на които присъстват повече от 10 души.

В германската Бавария, по-специално в Мюнхен, броят на гостите, на които е позволено да се съберат за тържеството, е намален наполовина в сравнение с Лион.

В Исландия властите говорят дори не за втора, а за трета вълна от епидемията от COVID-19.

Рейкявик реши да затвори всички барове до края на тази седмица, след като в един от тях се заразиха 75 души.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: