Белгия: Семейства на ученици в неравностойно положение ще могат да наемат компютри за дистанционно обучение

Белгия: Семейства на ученици в неравностойно положение ще могат да наемат компютри за дистанционно обучение Снимка: Pixabay

Дистанционното обучение, което бе въведено по време на карантината в Белгия, изисква учениците да бъдат оборудвани с компютър и да разполагат с интернет връзка.

Но някои от тях, живеещи в семейства в неравностойно положение, не разполагат с това минимално изискване за провеждане на часовете онлайн. Именно това „цифрово разделение” сега властите в страната искат да коригират с помощта на проект, който се очаква да бъде одобрен още тази седмица. Предвидено е компютри да бъдат „отдавани под наем" на ученици, които не разполагат с такива у дома.

Предложението на работна група към правителството е да бъдат снабдени всички ученици от 3. до 7. клас в средното образование с компютри на лизинг за период от 3 или 4 години. Една част от финансирането ще бъде поета от федералното правителство на региона Валония, друга част от семействата или от фонд за солидарност със социално слаби семейства.

Предвижда се таванът на плащанията от семействата да бъде до 75 евро на година за компютър, като тази сума може да бъде поета и от фонд за подкрепа на нуждаещи се семейства.

В края на срока компютърът ще бъде или откупуван, или връщан, както това става при наетите автомобили.

Очаква се този проект да бъде осъществен и да заработи в началото на 2021 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: