Учени започнаха да дресират пчели

Учени започнаха да дресират пчели Снимка: mysanantonio.com

Целта е да ги накарат да опрашват определени растения.

Учени от Университета в Буенос Айрес (Аржентина) проведоха експеримент, чрез който откриха способността на пчелите да се обучават и да се подлагат на дресиране. По-специално изследователите успяха да заставят пчелите да опрашват предимно слънчогледи.

 

За обучението на пчелите изследователите разработват изкуствен ароматизатор, който предизвиква у насекомите асоциации с мириса на слънчогледа. Полученият аромат се добавя към храната за подхранване на кошерите. Манипулациите довеждат до това, че пчелите започват да опрашват предимно слънчогледови растения, което допринася за увеличаване на добива на слънчоглед с 29-57%.

 

Изследователите са изненадани от продължителността на ефекта, упражняван от дресировката.  Те отбелязват, че с помощта на такава процедура е напълно възможно да се повлияе на хранителната активност на пчелите и по такъв начин значително да се увеличи добивът. С други думи, опрашването може значително да се подобри с помощта на обикновен ароматизатор, като елемент от целенасочена стратегия за опрашване.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: