Защо слънчогледите гледат на изток?

Защо слънчогледите гледат на изток? Снимка: lifeglobe.net

Обърнатите на изток слънчогледи са по-щастливи, здрави и продуктивни, отколкото обърнатите на другата страна - и всичко това, благодарение на нежната топлина на утринното слънце.

До това заключение достига ново изследване, имащо за цел да изясни защо слънчогледите узряват, обръщайки се на изток, а по-гъвкавите млади растения променят ориентацията на цветовете си в посока на движещото се Слънце, съобщава интернет порталът lifeglobe.net.

Топлината и светлината от изгряващото Слънце привличат повече пчели сутрин, което стимулира по-добрия растеж, бързото производство на цветен прашец, повече семена и по-висока репродуктивност. В процеса на растежа младите слънчогледи (Helianthus annuus) демонстрират специално поведение: главата на растението се движи, проследявайки движението на Слънцето по небето.

В по-ранно изследване от 2016 г. Хармър и нейни колеги определят, че това проследяване помага както за растежа на стъблата и цветовете, така и за привличането на опрашващи насекоми. В процеса на съзряване стъблото на слънчогледа става твърдо, което значително ограничава движението му. Когато това се случи, слънчогледът прекратява движението си с лице на изток.

Доскоро това си оставаше загадка за изследователите, затова друг екип, ръководен от биолог от Калифорнийския университет провежда експеримент, за да изясни това.

Един от начините да се разбере защо това е така, е да се направи невъзможно обръщането на слънчогледа на изток. В този случай изследователите просто обръщат цвета на другата страна, провеждайки измервания и сравнявайки вида обърнатите на запад и на изток слънчогледи.

Основното заключение е, че обърнатите на изток цветове сутрин привличат значително по-голям брой пчели. През останалото време пчелите не показват такава активност. Ориентираните на изток растения започват да изпускат прашец рано сутрин, в точно съответствие с пиковите посещения на опрашващите насекоми.

Последващият ефект също е изключителен. Обърнатият на изток слънчоглед дава по-изобилни и по-тежки семена, отколкото обърнатият на запад. Поленът на такива слънчогледи се оказна по-успешен в производството на потомство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: