Световните цени на слънчогледовото олио скочиха тройно

Световните цени на слънчогледовото олио скочиха тройно Снимка: https://pixabay.com/

Повече от половината от световното производство на слънчогледово олио зависи от слънчогледа, отглеждан в Украйна и Русия

Настоящият конфликт сериозно засегна доставките на тази суровина. Растителното олио е една от най-важните съставки, необходими за приготвянето на голямо разнообразие от ястия, които сега също сериозно поскъпнаха.

В лондонските магазини вече продават не повече от две бутилки олио на човек, което говори за сериозен недостиг.

Този дефицит се отрази и на цената на всички останали растителни масла – соево, палмово, рапично, които достигнаха рекордни нива.

„Това започна преди войната в Украйна“, обясняват от  Interactive Investor.

„Периодът след пандемията отбеляза повишено търсене, съчетано с нарушени вериги за доставки, а екстремното време изостри ситуацията. И сега, когато има война в Украйна, цените на суровините скочиха още повече и това се забелязва във всички страни по света".

Милиони тонове слънчогледово олио, предназначено за износ, не могат да бъдат доставени от Украйна, докато конфликтът не приключи.

Дефицитът може да продължи през следващата година, това зависи от ситуацията през следващите няколко месеца.

Сега производителите на слънчогледово олио възлагат надеждите си на реколтата от слънчоглед в други страни, по-специално в Румъния. Междувременно в Русия, където е въведена забрана за износ на слънчогледово семе до края на лятото, цените на олиото, според местни медии, леко са намалели, коментира Euronews.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: