Научиха папагали какаду да играят голф

Научиха папагали какаду да играят голф Снимка: ferra.ru

За това съобщава изданието BBC Science Focus Magazine

Какаду се считат за едни от най-умните животни. Те могат да решават сложни задачи и дори да използват сложни инструменти за това. Например, за да получат почерпка, те се научиха да играят мини голф.

Екип от учени от Университета по ветеринарна медицина във Виена, Университета в Бирмингам и Виенския университет проведе интересен експеримент с 11 папагала какаду. Изследователите организираха игра, която се заключава в това, птиците да прокарват малка топка през отверстие в кутия, а  след това да използват пръчка, за да преместят топката в другия край на кутията. Всичко това трябва да задейства специален механизъм и да освободи лакомството, което птиците получават като награда - ядки кашу.

Три от единадесетте папагала успяват да се справят със задачата. Интересното е, че всяко какаду има свой собствен подход. Това означава, че техниката на хващане на пръчката и техниката на удряне на топката се различават една от друга. Например, една птица удържа пръчката с помощта на клюна си, втората - между върха на клюна и езика, а третата използва ноктите си, таподобно на приматите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: