Котировките на някои световни банки падат след публикации по разследването на досиетата FinCEN

Котировките на някои световни банки падат след публикации по разследването на досиетата FinCEN Снимка: pixabay

Акциите на някои световни банки поевтиняват в понеделник заради опасенията, възникнали сред инвеститорите, след поредица от публикации за разследвания на международния консорциум от журналисти (ICIJ), предаде Bloomberg.

През почивните дни ICIJ публикува анализ на огромен масив от данни FinCEN - подразделение на Министерството на финансите на САЩ, за финансовата престъпност. Според BBC товa изтичане на информация е сравнимо с „Панамските" досиета и съдържа информация за пране на пари и заобикаляне на санкции чрез най-големите банки в света в периода до 2017 г. с транзакции на обща стойност около 2 трилиона долара.

От публикациите следва по-специално, че някои от най-големите световни банки са позволявали транзакции на мръсни пари по цял свят.

Документите FinCEN бяха проучени от 400 журналисти, включително от Le Monde, Süddeutsche Zeitung, BBC и др.

Котировките на HSBC, един от ключовите фигуранти в разследването, паднаха с 3,4% на търговията в Хонконг в понеделник, до минимума от март 2009 г., а в допълнение към разследването на ICIJ новините от Китай също създадоха негативен фон, отбелязва Bloomberg.

Акциите на Standard Chartered,  също фигурант в разследването, паднаха с 3,8%.

И двете банки, след публикациите на ICIJ, заявиха, че са засилили значително контрола през последните години.

Barclays също е попаднала в разследването: както пише BBC, позовавайки се на данните от FinCEN, за руския  магнат Аркадий Ротенберг „се предполага, че е могъл да използва банката за пране на пари и за избягване на санкции".

Става дума за транзакции, за които се твърди, че са свързани с руския бизнесмен чрез компаниите Advantage Alliance и Ayrton Development Limited, някои от които са се състояли, след като Ротенберг попадна под санкциите на Запада, съобщава BBC.
Ротенберг отрича.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: