Във Формула 1 обсъждат идея, за да направят състезанията по-интересни

Във Формула 1 обсъждат идея, за да направят състезанията по-интересни Снимка: pixabay.com

Шефовете на Формула 1 обсъждат различни варианти, чрез които да направят състезанията по-интересни за зрителите.

Една от тези идеи е в събота, когато принципно се провежда квалификацията за състезателния уикенд във Формула 1, да има „квалификационно" състезание. Подреждането на пилотите на старта за тази „съботна" надпревара ще бъде в обърнат ред на генералното класиране в шампионата, а именно, като последният от временното класиране ще стартира пръв, а водачът по точки ще трябва да стартира последен.

В края на 2019-а това предложение бе отхвърлено от тимовете в спорта, но след хаотичното състезание на пистата „Монца" в Италия, където спечели Пиер Гасли с Алфа Таури, спортният директор на Формула 1, Рос Браун, заяви, че ще предложи отново за обсъждане идеята за квалификационните състезания.

Не трябва да развиваме спорта в тази посока. Напълно грешно е по мое мнение. Това означава, че щом се търсят подобни варианти, за да направим състезанията по-интересни, то спортните правила за колите не са били достатъчно добре измислени, за да имаме оспорвани надпревари", заяви четирикратният световен шампион Себастиан Фетел от Ферари.

През 2019-а имахме промяна в регулациите за предните крила, която беше доста скъпа и трябваше да помогне да се изпреварваме по-лесно. Резултатът, който се очакваше, не бе постигнат. Новите правила за колите, които трябва да влязат в сила от 2022 г., бяха измислени точно с идеята да подобрят битките между пилотите гума до гума и да направят състезанията по-интересни."

Срещу ДНК-то на спорта е да създаваме изкуствено различна стартова решетка. Колкото и да не ми харесва другите да печелят, те го правят, защото просто са свършили по-добра работа от нас. Във Формула 1 винаги е било така и е редно винаги да бъде", завърши Фетел.

Младият пилот на Уилямс, Джордж Ръсел, също е против идеята за квалификационни състезания:

Ние сме с една от най-бавните коли на грида, което значи, че щом стартираме първи, то до края на състезанието ще бъдем изпреварени от почти цялата колона. Това би било изключително уронващо престижа както на пилотите, така и на отборите от втората половина на класирането. На практика ще изглеждаме като аматьори."

Ако бях в една от най-бързите коли на грида, то мнението ми по въпроса щеше да е доста по-различно. Когато имаш повече възможности в колата, си способен да поемаш повече рискове, да спреш една идея по-късно от другите в завоите. Ще е страхотно да изпреварваш коли през цялото състезание", допълни младата надежда на Уилямс.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: